Nezaměstnanost je na historickém minimu. Firmy shání lidi v zahraničí

V Česku je podle úřadu práce nejméně nezaměstnaných od roku 1997. V Libereckém kraji bylo v květnu bez práce pouhých 2,8 procenta lidí. To se odráží také na nízkém zájmu o práci zejména ve směnném provozu.

Podle personálního manažera výrobce plastových dílů pro automobily Magna Exteriors Jana Záruby už pracuje každý, kdo pracovat chce.

„Aktuálně potřebujeme téměř devadesát zaměstnanců. Musíme hledat nejenom v okolí a navzájem si přetahovat zaměstnance z výrobních pozic, ale třeba hledat i na Ukrajině přes ten státem podporovaný režim Ukrajina. Ve Lvově jsme jedním z klientů, který odebírá přímo do kmenového stavu,“ popsal momentální situaci liberecké Magny Jan Záruba.

„Neexistuje rovnítko Ukrajinec - nechce pracovat. Vůbec ne. Pro nás je každý člověk, který chce dělat, v pořádku. A hlavně já říkám, že pokud ten člověk je ochoten cestovat za prací do Čech, tak většinou chce v té práci zůstat a pracovat tak, aby za tu práci bral peníze,“ dodal ředitel libereckého závodu Miroslav Frontz.

„Žádný robot mi zatím neumí posoudit vady na hrazníku nebo plastového výrobku. Jsou taky činnosti, které nikdy neautomatizujeme, takže dělník bude vždy potřeba. Teď sháníme velké množství seřizovačů, elektrikářů, slaboproudařů,“ doplnil ředitel Frontz.

Výrobce hygienických potřeb Drylock z Hrádku nad Nisou problém s obsazováním i dělnických profesí problém nemá. A recese se nebojí, říká ředitel Leoš Preisler.

„Ten náš sortiment, který vyrábíme, dětské plínky, ten se prodává vždycky. V loňském roce 2018 byla situace na trhu práce doslova kritická, přesto se nám podařilo přes tři sta padesát nových pozic. Tento rok už ty nábory nebudou tak velké a zároveň se situace na trhu práce už uklidňuje, lidi se nám hlásí už i spontánně,“ přiblížil Preisler.

Podle úřadu práce volných míst je v Libereckém kraji více než lidí, kteří práci potřebují. Vzhledem k tomu, že sezónní práce zejména ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu nebo zemědělství v plném proudu, bude nezaměstnanost nejspíš dále klesat.

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio