The New York Times: Násilí proti menšinám nesmí Američané tolerovat, řekla viceprezidentka Harrisová po útoku v Atlantě

18. březen 2021

Američané na stranách ranních novin najdou aktuální informace k útokům poblíž Atlanty. Muž zabil v místních lázních osm lidí a policie ho už z vražd obvinila. Vyšetřovatelé zjišťují, jestli 21letý mladík cílil na oběti asijského původu, jak píše The New York Times.

Šestice zemřelých žen totiž patří právě mezi americko-asijskou komunitu. Útočník ve vazbě rasový motiv popřel a uvedl, že za násilím stála sexuální závislost. V salónech údajně střílel, aby „eliminoval pokušení”. Zmíněná zařízení prý v minulosti navštěvoval a útoky sloužily jako pomsta.

Nenávist vůči obyvatelům asijského původu ale není výjimečná. Statistiku potvrdila starostka Atlanty Keisha Lance Bottomsová. Podle ní jsou podobná jednání vůči menšinám nepřijatelná a nenávistné chování musí přestat.

Čtěte také

Na útočníka policii upozornili jeho rodiče, kteří syna poznali na fotografii z místa činu. Policie vysledovala jeho telefon a zadržela na místě vzdáleném kolem 240 kilometrů od Atlanty. Střelec při zatčení řekl, že mířil na Floridu, kde nejspíš plánoval další útoky. Jestli bude incident klasifikován jako zločin z nenávisti, není zatím jasné.

K útokům ve státě Georgia se už vyjádřil americký prezident Joe Biden. Na brutalitu vůči asijsko-americké komunitě už přitom upozorňoval dřív. S dalšími výroky prý počká na závěry vyšetřování FBI a ministerstva spravedlnosti.

Očekávaná byla taká reakce viceprezidentky, která je sama asijského původu. Kamala Harrisová vyjádřila soustrast rodinám obětí a zdůraznila, že cílené násilí proti menšinám v zemi nesmí Američané tolerovat a vždy proti němu vystoupit. Bílý dům ale jednotně upozornil, že motiv střelby zůstává stále nejasný, píše list.

Nizozemští vládní politici slaví 

Nizozemská média reagují na první odhady po parlamentních volbách, podle kterých znovu zvítězí Lidová strana pro svobodu a demokracii. Deník De Telegraaf cituje vedoucí kampaně lidovců Sophii Hermansovou, kterou těší skutečnost, že se podpora strany znovu rozrostla.

Čtěte také

Úspěch ve volbách si překládá jako důvěru lidí vloženou do osoby premiéra Marka Rutteho a celé strany v bezprecedentní krizi. Právě 54letý předseda vlády je podle ní klíčovou postavou, na které celá kampaň stála.

Sám premiér prozatímní výsledky oslavil energickým výskokem z pohovky. Podle odhadů získá 35 křesel, tedy o dvě víc než po minulých volbách. Vládu by Rutte sestavoval už počtvrté za sebou. Radost z výsledků představitelé lidovců doplnili o blahopřání druhé nejúspěšnější straně, Demokratům 66. Ti se postarali o „fantastický výsledek” v podobě zisku 27 křesel.

Ve štábu Demokratů věří v proměnu Nizozemska pod vlivem ideálů šéfky 66ky Sigrid Kaagové. Ta reagovala podobně jako její lidovecký protějšek a první odhady po volbách oslavila tancem na stole, jak ukazuje titulní fotografie deníku De Telegraaf. Poslanec a lídr demokratické kampaně Sjoerd Sjoerdsma ocenil účinnou kampaň plnou optimismu a propojení s lidmi. Podle něj za to může především kouzlo předsedkyně Kaagové. Pokud výsledky vydrží, Demokraté předeženou i populisty s lídrem Geertem Wildersem. Jeho dosud největší opoziční Strana pro svobodu se drží na 17 křeslech.

Podle Sjoerdsmy jde o historický výsledek. Mezisoučet hlasů by prý nejraději zastavil a vytesal do kamene, jak s nadsázkou říká. Zároveň vnímá zodpovědnost, která se získanými mandáty nastane, říká pro list De Telegraaf.

Britové poslali přes 57 tisíc stížností na moderátora

Ranní pořad britské televizní stanice ITV Good Morning Britain překonal rekord v počtu stížností k regulační agentuře Ofcom, která ve Spojeném království dohlíží na rozhlasové a televizní vysílání. Informuje o tom deník The Guardian

Čtěte také

Diváci poslali přes 57 tisíc připomínek k výrokům moderátora Pierse Morgana, který komentoval kontroverzní rozhovor vévodkyně Meghan a prince Harryho v pořadu Oprah Winfreyové, což je nejvíc v historii. Předchozí rekord držela reality show Big Brother, připomíná deník.  

Morgan se interview věnoval ve dvou epizodách a následně na vlastní žádost pořad opustil. Známý moderátor zpochybňoval některé tvrzení vévodkyně o podlomeném duševním zdraví a na moment dokonce opustil studio po konfrontaci s jedním ze svých kolegů. „Je mi líto, nevěřím jí ani slovo. Nevěřil bych jí, ani kdyby mi přečetla zprávu o počasí,“ komentoval vystoupení vévodkyně a obvinil jí z útoku na monarchii. 

Morganova slova odsoudila charitativní organizace Mind, která se zabývá právě duševním zdravím. Podle jejich představitelů je důležité, aby lidé s problémy získávali podporu, jakou potřebují. Stížnost na regulační orgán Ofcom podala také sama vévodkyně, která se tím rovněž snažila otevřít diskuzi o potřebném sdílení problémů v oblasti duševního zdraví. O útok Morgana vůči vlastní osobě ji prý nešlo. Pierse Morgan tvrdí, že se stal obětí ostrakismu a čelí vyloučení ze společenských i profesních kruhů, uzavírá deník.

Celý přehled tisku četli Jan Burda a Martina Mašková. Audiozáznam najdete v článku.

autoři: Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související