Nevypočitatelný je svět módy ve střední Asii

Na první pohled by se svět módy a politiky neměly příliš ovlivňovat. Ve střední Asii tomu tak ale není, jak ukazují události z některých zemí regionu.

Informuje o tom na svých stránkách Rádio Svobodná Evropa.

Říká se, že „šaty dělají člověka“. V jedné zemi střední Asie zazněla ale kritika cizího, islámského vlivu. Ve druhé byl kritizován pro změnu vliv Západu. A ve třetí se způsob oblékání bere jako výraz úcty k historii.

Začněme v Tádžikistánu, kde zatím nejsilněji zasáhla „módní policie“. Při oslavách Dne matek byl prezident Emomali Rahmon zjevně pohoršen oděvem několika žen, jež se objevily v dlouhých černých hábitech, typických pro islámské země. Některé měly údajně i závoje.

O ty se vedou po mnoho let v Tádžikistánu spory. Prezident prohlásil, že toto oblečení není v souladu s domácí kulturou a tradicemi. Dodal, že černý oděv se nikdy nenosil, dokonce ani na pohřebních obřadech.

Čtěte také

Policie byla instruována, že má dávat pozor na ženy v „zahraničním ošacení“ a že se má zapojit do vysvětlování. Jinými slovy, že mladé ženy se nemají oblékat jako muslimky v jiných zemích.

Došlo dokonce k inspekcím v obchodech. Inspektoři hledali šaty vyrobené v íránském nebo afghánském stylu.

Hidžáb

Uzbekistán řeší jiný problém. Zpěvačka Lola Juldaševa nesplnila požadavky speciálního úřadu, zvaného Uzbeknavo. Ten vydává umělcům povolení k veřejnému vystupování.

Vydal nařízení, podle něhož se ženské umělkyně napříště nemají objevovat v šatech odhalujících ramena nebo nohy. Nesmějí vystupovat „polonahé“ a na pódiu se musí vyvarovat gest nebo chování se sexuálními náznaky.

Zpěvačka Lola Juldaševa byla předvolána a Uzbeknavo jí vysvětlilo, že její kostým na koncertě odporuje „národní mentalitě“. Dostala varování, aby ho při dalších vystoupeních nepoužívala.

V uzbecké státní televizi, jež vysílá v zemi jako jediná, běží už léta pravidelné programy o cizích nebo doslova „vetřeleckých“ módních stylech. V pořadech se kritizuje jak západní, tak i islámský styl.

Čtěte také

V Kyrgyzstánu také existuje hnutí proti západnímu oblékání mladých žen, zatím jde ale o malou skupinu.

Daleko silnější je toto hnutí v sousedním Kazachstánu, kde spisovatel Arman Nurmuchanbetov žádá zavedení Dne kazašského oblečení.

Se skupinou nadšenců začal propagovat tuto myšlenku na sociálních sítích. Jeho iniciativa se líbí představitelům, kteří v ní vidí cestu k posílení národní identity.

Všech pět středoasijských zemí se snaží zabránit rozšíření islámských závojů, tedy nikábů nebo šátků, čili hidžábů s tím, že to není tradice jejich regionu.

V sovětské éře bylo podobné oblečení dokonce zakazováno, především v Uzbekistánu. Komunistická strana ho viděla jako zpátečnické a primitivní. Existovaly i případy zabití žen, jež se odmítly zahalení vzdát.

Paradoxní ale je, že před příchodem Rusů se část žen oblékala v islámském stylu. Nyní ho zakazují muži, kteří chodí do svých kanceláří v šatech západního stylu.

Takže tradiční patriarchální systém rozhodně není v ohrožení, konstatuje Svobodná Evropa.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Anna Budajová
Spustit audio