To nevočůráš, varuje kampaň Movember. Prevence je zásadní, podle urologa Romana Zachovala se rakovina prostaty v časných stadiích neprojevuje

„Dostat muže na preventivní prohlídku není jednoduchý úkol, ale zlepšuje se to,“ říká s optimismem Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti. A jakákoliv forma osvěty je vítaná.

Listopad je už tradičně měsícem, který připomíná důležitost péče o mužské zdraví. Na kampani Movember spolupracuje Nadační fond Muži proti rakovině spolu s Českou urologickou společností. Symbolem této zdravotní osvěty se stal knír.

„Symbol hnutí Movember vznikl před mnoha lety v Austrálii, kde to hnutí založila parta mladých mužů. Pomocí toho kníru chtěla upozornit na problematiku zdraví mužů, protože toho kníru si samozřejmě okolí hned všimne, je to typický mužský symbol. A k tomu zahájili osvětovou kampaň na mužské choroby, jako je rakovina prostaty nebo nádory varlat,“ přibližuje historii předseda České urologické společnosti Roman Zachoval.

Prevence, prevence a zase prevence

Sám si knír prý nechává teprve narůst. Slogan kampaně zní jasně – To nevočůráš! a má motivovat k prohlídkám u lékaře. Právě problémy s močením můžou být signálem, že něco není v pořádku. U rakoviny prostaty je ale velmi důležitá prevence.

„V těch úplně nejčasnějších stadiích se většinou neprojevuje, takže opravdu nezbývá než přijít na tu preventivní prohlídku. 

Prevence je právě o tom, že jdu na vyšetření, dokud mi nic není.

Zatímco nárůst případů rakoviny prostaty začíná po padesátce, u nádorů varlat jde i o muže v mladším a středním věku. Výhodou je možné samovyšetření, které se doporučuje provádět každý měsíc. Časný záchyt je v léčbě klíčový.

„My máme jasná data i z České republiky o tom, že v případě rakoviny prostaty se to vyléčení se blíží 100 procentům. Rozhodně přes 99 procent v pětiletém horizontu. U těch zhoubných nádorů varlat je situace samozřejmě také obdobná, čím dříve je ten nádor zachycen, tím je i lépe vyléčitelný. Ale u těch zhoubných nádorů varlat platí to, že lze vyléčit i pokročilá stadia, to u té rakoviny prostaty není vždy,“ varuje Roman Zachoval.

Lze rakovině prostaty předcházet? Daří se zavést plošné preventivní vyšetření? A jak vlastně taková preventivní prohlídka vypadá? Poslechněte si celý rozhovor K věci.

Spustit audio

Související