„Neúspěch známých tváří je především dobrou zprávou o české společnosti,“ hodnotí Petr Hartman výsledky

15. říjen 2016

Výsledky senátních voleb komentují politolog Kamil Švec z Fakulty sociálních věd a komentátor Petr Hartman z Českého rozhlasu.

„Mezi nově zvolenými senátory je několik kandidátů, kteří jsou známí, kteří mají nějakou kariéru a mohou být pro Senát obohacení. Ale to je tak všechno. Politickou osobnost si myslím, že opět nenajdeme." říká k výsledkům senátních voleb politolog Kamil Švec z FSV UK.

Problém najít a přesvědčit ke kandidatuře výraznou osobnost platí podle politologa pro všechny strany. „Už jenom tím, že tradiční strany mají problém vygenerovat vlastní lídry nebo kandidáty, kteří by dokázali zaujmout. Proto se často snaží nasazovat nestraníky."

Nasazování známých tváří na kandidátky není podle Kamila Švece dobrým tahem. „To je ta největší chyba, kterou politici dělají. Protože tím sami přiznávají, že politik je apriori špatným člověkem. Proto se snaží postavit nestraníka. Tím ovšem prohlubují nedůvěru občanů."

Neúspěch řady známých tváří už v prvním kole je podle Petra Hartmana dobrou zprávou o české společnosti. „Podle mého názoru to vypovídá především o tom, že na tom nejsme ještě tak špatně, aby lidé volili jenom známé tváře bez ohledu na to, že se v politice vůbec neorientují," říká komentátor Českého rozhlasu.

autoři: Martin Ocknecht , bum
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka