Neúnavná a přesnější než člověk. Umělá inteligence pomůže lékařům vyhodnocovat RTG snímky

S vyhodnocováním rentgenových snímků plic by mohla už brzy lékařům pomáhat umělá inteligence. Systém Carebot, který vymysleli čeští vývojáři, umí s vysokou přesností vyhodnotit rentgenový snímek hrudníku, a ještě vytvoří stručnou lékařskou zprávu. Teď ho testují v havířovské nemocnici.

Se spoluzakladatelem Carebotu Danielem Kvakem, který se jako doktorand na Masarykově univerzitě v Brně zabývá umělou inteligencí a strojovým učením, se díváme na počítač. Sledujeme systém, ve kterém běžně pracují lékaři s rentgenovými snímky pacientů.

„V textovém popisu můžeme vidět, že jsou přítomny ložiskové změny plicního parenchymu,“ ukazuje Daniel Kvak.

Vytrénovaná umělá inteligence

Čtěte také

Umělou inteligenci vytrénovali vývojáři na desítkách tisíc snímků hrudníku. Sesbírali je v anonymizované podobě z nemocnic a dalších zdravotnických zařízení celého světa. Následně je popisoval tým více než třiceti radiologů z celé Evropy.

„Museli dojít k nějakému konsensu, museli se opravdu shodnout, co se na tom snímku vyskytuje. A teprve na bázi těchto informací jsme trénovali naši umělou inteligenci, tu naší neuronovou síť. Díky tomu dokáže predikovat, co se na rentgenových snímcích vyskytuje, aniž by snímky z toho pracoviště někdy předtím viděla,“ vysvětluje Daniel Kvak.

Pomoc přetíženému systému

Pokud by se umělá inteligence v klinické praxi časem uplatnila, mohla by pomoci přetíženému zdravotnickému systému, říká radioložka Anna Chromcová, která se na vývoji Carebotu také podílela. Z vlastní zkušenosti ví, že lékaři bývají často zahlceni velkým množstvím snímků.

Čtěte také

„Přestože tomu věnují svoji plnou pozornost, určitou chvíli člověk může nějaké věci přehlédnout, protože to oko už je unavené. Takže vítají, že dostanou umělou inteligenci jako nástroj, který jim dodá jistotu, že to zhodnotili správně a že pacient nebude mít nic přehlédnutého,“ přibližuje Anna Chromcová.

Že občas k nepřesnostem ve vyhodnocování snímků dochází, potvrzují podle Daniela Kvaka také některé vědecké studie:

„Různé studie indikují, že nepřesnost radiologického popisu se pohybuje někde mezi 25 až 30 procenty ve standardní klinické praxi. A právě rentgen hrudníku je de facto tím nejčastějším místem, kde k nevynuceným chybám bohužel dochází.“

Přesnější než člověk

Čtěte také

Vývojáře proto zajímalo i to, s jakou přesností pracuje Carebot ve srovnání s tím, jak úspěšní jsou ve vyhodnocování snímků sami lékaři. Studie detekce podezřelých lézí v plicích jim potvrdila, že umělá inteligence je přesnější než člověk.

„Ve spolupráci s Masarykovým onkologickým ústavem jsme připravili studii, kde porovnáváme výsledek umělé inteligence a pěti dalších srovnávaných radiologů. Naše umělá inteligence správně zachytila léze v 91 procentech případů, zatímco u radiologů se to pohybovalo mezi 29 až 81 procenty.“

Nejlepší spojení je lékař a umělá inteligence.
Matěj Misař, spoluzakladatel Carebotu

Právě tuto studii prezentuje v těchto dnech Daniel Kvak se spoluzakladatelem Carebotu Matějem Misařem na evropském radiologickém kongresu ve Vídni.

„Je potřeba říci, že se bavíme o zkvalitnění vyšetření, tedy že pacient i lékař ví, že vždycky dostane stejně kvalitní diagnózu, ať už bude ve velké nemocnici v hlavním městě, anebo v malé nemocnici v jednu ráno. Protože umělá inteligence je neúnavná. Je také ale potřeba říci, že to nejlepší spojení, které je, je právě lékař a umělá inteligence. Toto duo funguje,“ upřesňuje Matěj Misař.

V nemocnicích po celé Evropě

Přibližně půl roku už Systém Carebot testují v havířovské nemocnici, která s vývojáři spolupracuje. Radiolog Jakub Dandar potvrzuje, že se na umělou inteligenci dá už teď v určitých ohledech spolehnout:

Čtěte také

„Například umí odlišit RTG snímky hrudníku, které jsou úplně negativní, tedy bez nálezu, a naopak nám umí odlišit snímky, které vyžadují naši zvýšenou pozornost. Tato umělá inteligence v budoucnosti určitě bude pomáhat.“

Pokud Carebot získá certifikaci zdravotnického prostředku, mohl by se dostat do nemocnic po celé Evropě. Povést by se to mohlo do konce letošního roku.

autoři: Andrea Skalická , vma
Spustit audio

Související