Neue Zürcher Zeitung: Vydavatele WikiLeaks Assange Britové do Spojených států nevydají

5. leden 2021

Britský soud včera rozhodl, že zakladatel portálu Australan Julian Assange nemá být vydán do Spojených států. Důvodem jsou obavy, že by mohl v americkém vězení spáchat sebevraždu.

Podle švýcarského deníku Neue Zürcher Zeitung má Assange v Evropě hodně příznivců, kteří v něm vidí hrdinu boje za svobodu. Pro mnohé ztělesňuje kritický postoj k USA.

Čtěte také

Není proto divu, že rozhodnutí londýnského soudu mnozí očekávali s obavami. Soudkyně nakonec rozhodla, že Velká Británie zakladatele a vydavatele Wikileaks do Spojených států nevydá. Na základě jeho špatného tělesného i duševního stavu. Co naopak u soudu roli nehrálo, byla ideologická nadstavba celého případu. 

Assangeovi přívrženci tvrdí, že proces je politický a že v USA by nemohl čekat spravedlivý proces. To však britská soudkyně Vanessa Baraitserová ve svém rozhodnutí odmítla. Nepřiklonila se k rozšířenému názoru, podle kterého by snad americká obžaloba narušila ústavou chráněnou svobodu slova a tisku.

To, jestli se Assange skutečně dostane na svobodu, se ale ukáže až po očekávaném americkém odvolání. Podle listu Neue Zürcher Zeitung můžeme čekat, že britské vládě rozhodnutí soudu vyhovuje a případ uzavře. Už nyní prý navzdory provokacím Assangeových příznivců dokázala, že nejvíc jí záleží na dodržování zákonů.

Lukašenko chce semknout lid

Běloruské státní noviny Bělarus Segodňa informují o prohlášení běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Čtěte také

Rok 2021 označil rokem národní jednoty. Toto rozhodnutí prý přijal proto, aby tak konsolidoval společnost a semknul běloruský lid, a to na bázi idejí suverenity a nezávislosti.

Prezident během svého novoročního projevu řekl, že rok 2020 byl pro zemi velmi těžký a někteří lidé by se rádi vrátili do Běloruska, jaké bylo ještě o rok dřív. On s tím ale nesouhlasí.

„Vracet do minulosti se nebudeme. Nemáme čas opakovat to, čím jsme už jednou prošli. Musíme vytvořit Bělorusko budoucnosti, které bude lepší než to dnešní. K tomu stačí poslat rok 2020 do minulosti. Nesmíme ale zapomenout na lekci, kterou nám uštědřil.“

V Google mají odbory

K poměrně neobvyklé události došlo na druhé straně Atlantiku. Ve společnosti Google totiž vznikla odborová organizace. Informuje o tom americký deník New The York Times. Nové odbory mají 225 členů, což je ale jen zlomek z víc než 260 tisíc zaměstnanců a externistů, kteří pro Google pracují. 

V technologických firmách, které působí v kalifornském Silicon Valley, jsou odbory spíš zvláštností. Cílem organizace také není v první řadě vyjednávat s vedením firmy o mzdách, spíš jde o dodržování zákonů. Už v roce 2018 protestovalo 20 tisíc zaměstnanců proti postoji Googlu k sexuálnímu obtěžování žen na pracovišti. Zaměstnancům vadil ale i vývoj umělé inteligence pro americké ministerstvo obrany, připomíná deník New York Times.

Celý přehled tisku, který připravil Miroslav Tomek, najdete v audiu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.