Netvařme se, že hledáme názor většiny, varuje před obecným referendem poslanec Benda

25. únor 2015

Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier navrhl ústavní zákon o obecném referendu. Mají mít lidé právo přímo zasahovat ve všelidovém hlasování? Potřebujeme takový institut?

„Měli bychom mít jako občané možnost takové hlasování vyvolat,“ uvedl v pořadu Pro a proti poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Podle něj je správné referendum mít pro případ, že se voliči rozhodnou vyjádřit k zásadním otázkám, ale rozhodně by nemělo nahradit zastupitelskou demokracii.

„Je to určitá pojistka, pro případy, kdy se politická reprezentace výrazným způsobem liší od názorů většiny. Pokud lidé budou chtít, budou moci referendum vyvolat,“ chválil návrh Tejc.

Institutu by se ale mělo by využívat rozumně, dodal poslanec. „Nemělo by se konat každých čtrnáct dní.“


Tejc: „Má smysl konat referendum jednou, maximálně dvakrát za volební cyklus. Rozhodnutí ale nebude na politicích, ale na uvážení občanů, a i proto se stanovuje ne malá hranice 250 tisíc lidí, kteří musí přijít žádost o konání referenda podepsat. To je jasná podmínka, aby se rozhodovalo pouze o významných a důležitých věcech, a referendum se nezneužívalo.“

Poslanec ODS Marek Benda s návrhem ministra Dienstbiera zásadně nesouhlasí a považuje ho za přinejmenším nefunkční, jak podle něj ukázala i dřívější menší referenda.

„Tvářit se, že městská a krajská referenda fungují, nefunguje: jen strašně politizují veřejný život,“ tvrdí poslanec.


Benda: „Na rozdíl od zastupitelské demokracie, jejímž úkolem je vést diskuzi, nic z toho referendum nesplňuje: nevede se žádná diskuze, je to buď ano, nebo ne… Právě snížené kvorum je ukázkou toho, že se chce, aby rozhodovaly angažované menšiny: ti, kteří mají potřebu se k něčemu vyjádřit, přijdou a rozhodnou. Takže se netvařme, že hledáme názor většiny obyvatelstva.“

„Obecné referendum pokládám za mylný institut, který buďto strašidelně politizuje politickou scénu, nebo vede k tomu, že rozhodují angažované menšiny,“ vysvětlil občanský demokrat.

Nebezpečí vyplývající z lidového hlasování ohrožují samotnou podstatu demokracie, míní poslanec.

„Demokracie není vládou většiny, ale je vládou většiny při respektu k menšinám, což není možné při institutu lidového hlasování dodržet,“ varoval Marek Benda.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio