Netradiční sbírku pro uprchlíky z Ukrajiny vymysleli v Domově sociální péče v Tmavém Dole

10. duben 2022 08:28

Domov sociální péče Tmavý Důl na Trutnovsku zřídil netradiční sbírku pro ukrajinské uprchlíky. Je určená konkrétním rodinám, které našly dočasný domov v areálu zařízení. Na sociálních sítích organizace postupně zveřejňuje jednotlivé příběhy a dává lidem, kteří chtějí pomoci, možnost přispět konkrétním osobám.

Čtěte také

Ola přijela do České republiky se svými čtyřmi dětmi z Charkova. Právě mi popisuje jejich útěk do metra, když nad ránem 24. února za ohromného hluku viděla z okna svého bytu jak na blízké okolí dopadají rakety. „Děti byly v ohromném stresu.

Na konci loňského roku Ola ovdověla a veškeré rodinné úspory dala na pohřeb. Do jejího útěku z Ukrajiny ještě úřady nestihly vyřídit vdovský ani sirotčí důchod a tak nasedla s dětmi na evakuační vlak s pouhou stovkou hřiven v kapse.

O budoucnosti zatím nedokáže přemýšlet, žádnou totiž nevidí. Školy, kam chodily její děti, už nestojí, okolí jejího domu je v hrozném stavu. „Tam doslova není vůbec nic.

Čtěte také

Dočasný domov našla celá rodina v Domově sociální péče v Tmavém Dole. Podobné příběhy mají také její momentální spolubydlící. A proto se vedení domova rozhodlo založit sbírky na konkrétní lidi. Ola je jednou z nich.

Lidé tak podle zástupkyně ředitele Šárky Zárubové přesně vědí, komu přispívají. „Díky této konkrétní pomoci může ta rodina využít finance přímo pro sebe a pro svoje potřeby. Než abychom jim to my nějak přeposílali nebo rozdělovali.

Vyhlášení sbírky pro ukrajinské maminky s dětmi se neobešlo ani bez kritiky na sociálních sítích.

Čtěte také

To ale ředitele Domova Antonína Stanislava nepřekvapuje. Pomáhat lidem v nouzi je ale podle něj správné. „Jsme velmi vděční, že se vytvořila taková vlna solidarity. Na účty už přišlo několik desítek tisíc korun, ale objevila se i řada negativních komentářů. Já to ze svého pohledu považuji za naprostý lidský hyenismus. Když někteří závidějí lidem, kteří přišli opravdu úplně o všechno, zachránili si doslova holý život. Kritizovat, že si dovolujeme pro tyto osoby vůbec pořádat sbírku.

Domov sociální péče v Tmavém Dole na Trutnovsku postupně na sociálních sítích zveřejňuje další a další příběhy dočasných ukrajinských obyvatel svého zařízení.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související