Netflix před pěti lety vstoupil do Česka, významně podpořil změnu konzumace televizního obsahu

6. leden 2021

Čeští uživatelé měli v prvních měsících službu k dispozici pouze v nelokalizované podobě, postupně se zde objevovaly filmy a seriály s titulky, později i s dabingem. Zlomem byl podzim roku 2019, kdy bylo lokalizováno i celé prostředí služby.

6. ledna 2016 oznámila americká společnost Netflix expanzi své videotéky do 190 regionů. Dnes je to tedy přesně pět let od chvíle, kdy si připomínáme vstup této služby také do České republiky a na Slovensko. V počátcích působení na našem trhu nebyla videotéka vůbec k dispozici v lokalizované podobě, až v průběhu následujících let začaly přibývat filmy a seriály s titulky, a později také s dabingem. Zlomový byl podzim roku 2019, kdy se Netflix dočkal lokalizace prostředí do češtiny a stal se tak plnohodnotnou on-line videotékou.

V dnešní době již není problém, kde mají diváci sledovat obsah legálně, ale musí řešit další nepříjemnou situaci. Díky velkému množství on-line videoték je obsah dostupný v řadě služeb, což samozřejmě nahrává i využívání takzvané šedé zóny, kde si mohou zájemci pustit prakticky vše, na co si vzpomenou – od standardního až po 4K rozlišení. V následujících měsících se navíc očekává zostření konkurenčního boje na tomto poli. Do Česka ještě letos přijde videotéka HBO MAX, dorazí Discovery+ a spekuluje se i o Disney+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související