Netanjahua bych ani po volebním patu neodepisovala. Je mistrem vyjednávání, míní analytička

18. září 2019

Izraelské volby končí patem. Po sečtení 92 % hlasů dělí obě nejsilnější strany jen desetiny procenta. Benjamin Netanjahu přesto bude chtít pozici premiéra, věří analytička Irena Kalhousová.

Po deseti letech v čele Izraele bojuje dosavadní premiér Benjamin Netanjahu o své setrvání v politice. „Buď bude premiérem a vyhraje, nebo křeslo nezíská, a to bude znamenat jeho prohru,“ komentuje dosavadní výsledky Irena Kalhousová, ředitelka Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy.

Čtěte také

Izraelci přitom zamířili k volebním urnám už podruhé v tomto roce. Po dubnových volbách, které vyhrála Netanjahuova strana Likud, se nepodařilo sestavit většinový kabinet.

„Izraelská politická scéna je velmi rozdělená. Lidé volí podle toho, kde bydlí, jestli jsou věřící, nebo ne. Jejich názory a postoje jsou stálé a moc se nemění,“ popisuje situaci analytička.

Neoficiální výsledky po sečtení 92 % hlasů naznačují, že Likud i opoziční Modrobílá koalice Bennyho Gance získají v Knesetu shodně 32 křesel.

„Překvapením je ale výrazné posílení strany Avigdora Liebermana. Ten posílí z aktuálních 5 na 9 mandátů,“ říká blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Vláda národní jednoty

Právě Lieberman už před volbami vyzval obě nejsilnější strany ke spolupráci v rámci vlády národní jednoty. „Bude teď hodně záležet na tom, nakolik zůstane Lieberman konzistentní ve svých názorech,“ podotýká Kalhousová a dodává: „Netanjahua bych ještě neodepisovala. V minulosti mnohokrát dokázal, že je mistrem vyjednávání.“

Za problematickou však spolupráci označuje i Benny Ganc. „Celou svou předvolební kampaň postavil na tom, že zbaví Izrael Netanjahua,“ připomíná ředitelka centra izraelských studií.

Boj o přežití

Čtěte také

„Jsem přesvědčená, že kdyby Likud přišel s tím, že jsou připraveni zvolit si nového šéfa strany, vyčistilo by to vzduch a odblokovalo situaci,“ naznačuje možný vývoj Kalhousová.

Podobný scénář je ale zcela nepřijatelný pro současného premiéra. „Netanjahu čelí různým obviněním a bude chtít zůstat v silné pozici premiéra, aby tomu mohl čelit i za cenu ovlivňování státních institucí. V momentě, kdy bude mimo premiérský post, bude velmi zranitelný.“

Poslechněte si celou analýzu prvotních výsledků izraelských voleb se Štěpánem Macháčkem a Irenou Kalhousovou. Společně komentují nejen výsledky obou nejsilnější stran, ale také dalších uskupení, včetně extrémně pravicové strany Síla pro Izrael či arabských stran.

autoři: Michael Rozsypal , Renata Kropáčková , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související