Nesrozumitelná hesla, říká o tzv. 15 opatřeních expert na sociální inkluzi Šimáček

11. leden 2019

Současná koaliční vláda údajně nepřipravuje zákon o sociálním bydlení, i když s ním počítá v programovém prohlášení. Místo toho kabinet ANO a ČSSD pracuje na 15 opatřeních, která mají normu nahradit. Je takové řešení dostatečné?

„Soubor 15 podnětů nenahrazuje zákon o sociálním bydlení... Je ale také částečně zaměřen na lidi v hmotné nouzi,“ uvedla v pořadu Pro a proti Linda Sokačová pověřená řízením odboru rodinné politiky a ochrany práv dětí ministerstva práce a sociálních věcí.

Ta si nemyslí, že by soubor opatření mohl zásadně zhoršit situaci dotčených lidí. „Diskutuje se o úpravě systému sociálních dávek na bydlení... Tyto změny jsou ale podmíněny analýzami. Pokud se budou dělat změny v dávkovém sytému, je nutné mít i změny v oblasti bytové politiky.“

Zákon o sociálním bydlení je velmi politická otázka. V současné době se diskutuje o zákonu o dostupném bydlení... Zákon o sociálním bydlení je ale v diskuzi. To, jestli se dostane do plánu legislativních prací vlády, se ukáže v letošním roce.
Linda Sokačová

Linda Sokačová, ředitelka Odboru rodinné politiky a ochrany práv dětí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR

Stát nemůže financovat nevhodné bydlení, jako jsou ubytovny nebo byty, upozornila úřednice. „Proto 15 podnětů obsahuje i požadavek, aby pronajímatelé poskytovali kvalitní a důstojné bydlení s funkčními okny, dveřmi, vodou a podobně.“

„Není vhodné utnout podporu lidí v ubytovnách, ale je potřeba jednat s těmi, kteří ubytovny provozují, aby dodržovali zákony... Obce mají už dnes povinnost pracovat s lidmi v hmotné nouzi. Ta povinnost tu je a máme zkušenost, že obce s lidmi i pracují,“ shrnula Linda Sokačová.

Opatření mohou spíše uškodit, tvrdí expert

„Těch 15 opatření nenahrazuje zákon o sociálním bydlení. Navíc mohou uškodit a uškodí lidem ve vyloučených lokalitách,“ věří ředitel Institutu pro sociální inkluzi Martin Šimáček.

Podle něj opatření spíše vytlačí lidi z trhu s bydlením a nenabídnou jim alternativu, čímž jim vlastně ještě uškodí... Problém mnoha z 15 bodů je ten, že jsou nesrozumitelné. Jsou to hesla, a my nevíme, co se za nimi skrývá.“

Máme přibližně 120 tisíc lidí v bytové nouzi, z toho 60 tisíc z nich v nouzi akutní. Je tady velký počet těch, kteří se bez sociálního nebo veřejného bydlení neobejdou, a já nevidím, že by vláda spěchala s přípravou normy... Není ospravedlnitelné, že se řekne, že jde o politickou věc.
Martin Šimáček

Ředitel připomněl, že Česká republika patří mezi země s nejdražším bydlením a zároveň nenabízí sociální bydlení. „Také český fenomén ubytoven je unikátní, protože sociální politiky na Západě fungují s principy sociálního bydlení.“

„Česko si vyrobilo problém tím, že špatně pracovalo s obecním a státním bytovým fondem, byly dostupné dávky, ale s jejich propadem začaly ubytovny narůstat,“ konstatoval Martin Šimáček.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související