Nešlo o lobbing, ale interpelaci, říká Filip v souvislosti s chráněnou dílnou podnikatele Horáčka

Předseda KSČM Vojtěch Filip se obrátil na Finanční úřad Ústeckého kraje ohledně chráněné dílny ústeckého podnikatele Tomáše Horáčka. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu argumentuje, že šlo o objektivní zjištění pravdy.

„Je to interpelace, není to lobování, byla to otázka, jestli to prošlo správním řízením a jestli tam nedošlo k šikanóznímu jednání,“ říká Vojtěch Filip v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Čtěte takéProč Filip orodoval za obviněného podnikatele u finančního úřadu? ‚Ať se na mě obrátí i ostatní,‘ říká

Zdůrazňuje také, že chráněná dílna, tedy firma, která zaměstnává tělesně postižené, je firmou, které by se měl minimálně zastat tím, že se zeptá, jaká pravidla byla uplatněná. „To není žádné lobbování, to je zjištění objektivní pravdy,“ ubezpečuje

Řediteli finančnímu úřadu napsal tři dopisy, aby se, jak sám říká, dozvěděl reálie k jednotlivým věcem. Moderátorka Marie Bastlová v té souvislosti upozorňuje, že první dopis odešel krátce poté, co KSČM dostala nefinanční sponzorský dar od společnosti Activ Vision, která je provázaná s firmami podnikatele Tomáše Horáčka.

Filip ale argumentuje, že tam není žádná souvislost a že s jmenovanou firmou nejednal. „KSČM tento nefinanční dar řádně vykázala ve své finanční výroční zprávě, obdrželi jsme ho, byly to tištěné materiály pro některé naše kandidáty. Já jsem z toho neměl žádný prospěch,“ vysvětluje.

Připomíná také, že udělal tři podobné „interpelace“, které se týkaly úřadu práce, finančního úřadu a České obchodní inspekce.

Poslechněte si celý záznam rozhovoru:

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související