Nepřímé náznaky, abychom si se čtyřmi poslanci nevyskakovali, jsme v koalicích zaznamenali, říká Michálek

Podpoří členská základna Pirátů vznikající vládní koalici, nebo se od ní odkloní? Bude pro ministry z Pirátské strany snadné prosazovat ve vládní koalici jejich programové cíle? A je i v současné situaci únosné schvalovat každé klíčové politické rozhodnutí celostranickým referendem? Tomáš Pancíř se ptal poslance Pirátské strany Jakuba Michálka, který se před víkendem zřekl nabízeného postu ministra pro legislativu.

Tady už několikrát zaznělo to, co koneckonců naši posluchači vědí, že máte po volbách čtyři poslance. Setkal jste se někdy v těch povolebních jednáních s tím, že by vám to nikdo z jiné koaliční strany připomněl ve stylu, abyste si s těmi čtyřmi poslanci moc nevyskakovali?

Čtěte také

Já musím říct, že přímo nikoliv, což považuju za pozitivní. Nepřímo tam samozřejmě určité náznaky byly, od toho asi není jednoduché úplně odhlédnout. Myslím si, že si všichni aktéři v té koalici uvědomují, že máme čtyři poslance a je to věc, se kterou pracujeme zcela transparentně. Holt ty volby dopadly tak, jak dopadly, kroužkovacím masakrem, a my jsme svým způsobem jako Pirátská strana sloužili jako živý štít před tou palbou, abychom ochránili demokracii v této zemi. Což se nám povedlo, protože skutečně volby skončily tím, že koalice Pirátů a Starostů a koalice Spolu sestavily většinu v Poslanecké sněmovně. To byl klíčový cíl těch voleb.

Pardon, k tomu hodnocení voleb se dostanu za chvíli. Ale když jsme v té Poslanecké sněmovně a v tom, jestli k vám přistupují ostatní jako ke straně, která má čtyři poslance: když se podíváme na volby místopředsedů minulý týden, tak vaše kandidátka Olga Richterová v prvním kole neuspěla. Získala jen 95 hlasů, tedy méně, než bylo při volbě v tu chvíli v sále koaličních poslanců. Sama paní Richterová řekla, že chce věřit tomu, že to byla chyba a ne záměr. Vy si myslíte, že to byla chyba, nebo to byl nějaký vzkaz z koalice?

To já opravdu nevím.

A vás to nezajímá jako předsedu poslaneckého klubu?

Vyplňování těch volebních lístků je takové složitější, že musíte zakroužkovat ty, které volíte, a zakřížkovat ty, které nevolíte.

Čtěte také

Pardon, to je pravda. Na druhé straně u těch ostatních kandidátů to zjevně i ti nováčci zvládli, protože zbývající koaliční kandidáti prošli už v prvním kole, zatímco paní Richterová ne. Tak proč tu chybu udělali zrovna jen u paní Richterové?

Není to úplně tak, jak to říkáte, protože tam byl nějaký počet neplatných lístků. To znamená, že ti jiní kandidáti mohli mít podporu od opozice.

Vy si myslíte, že kandidáta ODS zvolili poslanci ANO nebo SPD?

Tímto způsobem to nedovedu rozklíčovat. Mohlo to být nedopatření a mohlo to být také zbytečné gesto.

A pro vás to není důležité, jestli to bylo gesto?

Pokud to bylo gesto, tak to bylo zbytečné. Myslím si, že důležitý je výsledek. Je to samozřejmě věc, která může vypovídat o určité politické kultuře, ale ať si každý volič udělá názor sám.

Proč trvá pirátské hlasování o vstupu do vlády 4 dny? A co rozhodne, jestli budou Piráti spolupracovat se Starosty příští rok v komunálních volbách? Poslechněte si celý rozhovor s Jakubem Michálkem vedený Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , jkh

Související