Nepřejeme si evakuaci Čechů z kyjevské ambasády, ale nemůžeme ji vyloučit, říká premiérův poradce

25. leden 2022

Evropská unie pod pohrůžkou masivních sankcí znovu vyzvala Rusko, aby zklidnilo napětí ve vztazích s Ukrajinou. O situaci jednali ministři zahraničí členských zemí Evropské unie. „Jsme ve fázích diskusí o tom, jakým způsobem k případným ruským krokům přistoupit. Jisté je, že nějaké sankce budou – jak robustní, to záleží na shodě spojenců a krocích, které Rusko udělá,“ shrnuje stávající situaci bezpečnostní analytik a prorektor Vysoké školy CEVRO Institut Tomáš Pojar.

Poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Pojar prozrazuje, že Česká republika je pro rázné sankce, které budou adekvátní odpovědí na to, co udělá Ruská federace. Zároveň ale musí jít o konsenzus napříč Unií, dodává.

Čtěte také

Pokud jde o možnou evakuaci pracovníků české ambasády v Kyjevě po vzoru USA, rozhodnutí zatím nepadlo. „Je to ale jeden z kroků, ke kterému možná budeme muset přistoupit. Takové scénáře jsou a budou diskutovány. Krok evakuace si nepřejeme, ale nemůžeme ho vyloučit.“

Mluvit se přitom nepochybně bude nejen o zaměstnancích ambasády a jejich rodinných příslušnících, ale také o těch Češích, kteří jsou v tuto chvíli na místě a úřad o nich má informace. „Česká republika se snaží vědět o tom, které občany kde má, aby jim mohla v případě potřeby pomoci,“ ujišťuje Pojar.

Hraje se o další podobu bezpečnostního uspořádání Evropy.
Jan Šír

Jan Šír z Institutu mezinárodních studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy upozorňuje, že ve věci hrozícího konfliktu nejde jen o Ukrajinu nebo východ Starého kontinentu.

„Rusové působí velmi odhodlaně, alespoň se snaží tento dojem vytvářet. Očekávám, že přijdou s dalšími opatřeními v podobě dalšího navyšování vojenských kapacit třeba i jinde,“ věří Šír a dodává:

„Hraje se o další podobu bezpečnostního uspořádání Evropy. A pokud jde o možnou vojenskou eskalaci, situace velmi pravděpodobně ještě nedosáhla svého vrcholu.“

Hosty byli:
Viktor Daněk, redaktor, Český rozhlas
Tomáš Pojar, bezpečnostní analytik a prorektor Vysoké školy CEVRO Institut
Jan Šír, Institut mezinárodních studií FSV UK
Ondřej Kundra, redaktor časopisu Respekt

Přestože větší regionální konflikt určitě nikdo nechce, prostor pro ustupování vyděračským požadavkům také neexistuje, komentuje host Tématu dne: „Situace se ještě může vyvinout poměrně dynamicky.“

Jaké dojmy si z Ukrajiny v posledních dnech přivezl novinář Ondřej Kundra? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.