Nepřáteli šelem jsou pytláci. Jsou prý i mezi myslivci, říká dokumentarista

13. květen 2015

Vlci, rysi a medvědi v české krajině – i tak by se dal charakterizovat nový dokumentární film o velkých šelmách Causa Carnivora.

Premiéru má dnes večer ve Velkém sále Městské knihovny v Praze.

Šelmy se vracejí do České republiky, potvrzuje režisér snímku Jan Svatoš:

„U některých šelem je to bohužel jen dočasně, třeba v případě medvěda. Jediná šelma, která tady opravdu stabilně žije, je rys. Novinkou z loňského roku je vlčí smečka v CHKO Kokořínsko, která zde dokonce vyvedla mláďata. Ale ve srovnání se zahraničím jsou to nízké stavy.“

Šelmy přitom mohou snížit stavy přemnožené vysoké zvěře.

„Velké šelmy loví převážně nemocné kusy, takže jsou takovým lékařem divokých zvířat. V neposlední řadě by je měli chtít i myslivci, protože třeba na Slovensku se prokázalo, že vlk, když loví slabé kusy, tak se tam potom udržují kusy, které mají větší trofeje,“ dodává Svatoš.


Film Causa Carnivora vznikl ve spolupráci s Hnutím DUHA Olomouc. Narozdíl od běžných přírodovědných dokumentů přináší vzácné záběry volně žijících šelem z 12 let trvajícího monitoringu.

Podle něj by podobně jako v Polsku mohly k návratu šelem pomoci ekodukty, tedy nadchody pro zvířata.

„Prokázalo se, že na ekoduktech migruje nejen vysoká zvěř, ale právě i šelmy. Pokud to srovnáme, tak u nás je neprostupnost krajiny jedním z faktorů. Další významný faktor je pytláctví. Pytláci se bohužel vyskytují i mezi mysliveckou komunitou – alespoň tak nám to řekli někteří myslivci mimo kameru,“ uzavírá režisér dokumentu Causa Carnivora.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.