Nepotřebné letouny L-159 prodá ministerstvo obrany do USA

29. listopad 2013

Česká armáda prodá do Spojených států 28 bitevníků L-159. Potvrdil to ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. Jedná se o nepotřebné zakonzervované stroje, které se Česko marně snaží prodat už řadu let.

Ministerstvo obrany se nepotřebných letounů L-159 snaží zbavit skoro deset let. Oslovilo desítky zemí, ale bez úspěchu. Až začátkem letošního roku o bitevníky projevila zájem americká firma Draken International.

„Oni opravdu deklarují a máme to písemně potvrzené, že mají zájem koupit až 28 těchto bitevníků,“ potvrdil ministr obrany v demisi Vlastimil Picek.

Amrická firma chce 24 provozuschopných letadel a čtyři na náhradní díly. Záležet bude na vybavení jednotlivých strojů. Firma simuluje pro americkou armádu cvičné letecké souboje a vzdušné útoky. České letouny tak budou hrát úlohu ‘nepřátelských‘ letících cílů, na kterých se budou cvičit američtí piloti.

Cena kontraktu se má pohybovat kolem půl miliardy korun. Resort obrany si původně od Aera Vodochody koupil 72 strojů za více než 50 miliard korun. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich. Celkem 36 strojů je zakonzervováno.

Prodejem se tak Česko zbaví většiny nákladů na péči o nevyužívané letouny. „My jsme za takzvané parkovné zaplatili zhruba 260 milionů korun za poslední léta. A letouny každým rokem ztrácejí velice hodnotu,“ dodal Picek.

Vláda by prodej měla schválit v polovině prosince

Prodej letounů L-159 musí ještě projít vládou, projednat by ho měla v polovině prosince. První stroje získá americká firma Firma Draken International na podzim příštího roku. Nejprve má odebrat 12 provozuschopných bitevníků a dva na náhradní díly.

Pokud bude s jejich technickým stavem spokojena, využije opci na další stejně velké množství podzvukových letadel. První náměstek ministerstva obrany Daniel Koštoval věří, že transakce nakonec dopadne dobře.

„Věříme, že k tomu dojde, protože firma by nepřistoupila k tak detailním jednáním a nebyla by připravena hovořit o konkrétních částkách, pokud by neměl už předpřipravený kontrakt pro uplatnění těchto letadel. A jak my tomu rozumíme, kontrakt mají předpřipravený a letadla vlastně velmi potřebují,“ řekl Koštoval, který vedl jednání o prodeji letounů.

Výrobce letadel L-159, Aero Vodochody, nechce jednání s firmou Draken International příliš komentovat, ale prezident společnosti Ladislav Šimek řekl, že obchod může být pro obě strany velkým přínosem do budoucna.

„Sám kontrakt nepředstavuje pro nás významnější finanční rozměr, ale myslím si, že je to výrazný nový impuls v rámci celého programu L-159. A naše nová strategická spolupráce se společností Draken International přinese několik nových aspektů,“ prohlásil.

Grafický profil českého bitevníku L-159 ALCA se základními technickými parametry
autor: nib
Spustit audio