Nepopíráme klimatickou změnu, ale jako ANO jsme proti ekologickému běsnění, tvrdí ministr Brabec

6. září 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) slibuje, že bude bojovat proti požadavku Evropské komise, aby v roce 2035 skončila výroba aut se spalovacími motory. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by zákaz vedl k tomu, že by lidé odložili nákup dražšího elektromobilu a déle by jezdili se svým starším vozem. „V hnutí ANO jsme proti tomu, aby byl dán konkrétní termín, kdy bude absolutní zákaz. Měla by být zachována technologická neutralita,“ tvrdí ministr.

„Neměli bychom se bavit pouze o bateriových elektromobilech, protože je tady vodík, hybridy a další možnosti. Nelíbí se nám, že někdo striktně řekl datum, od kterého nebude možné vyrábět a prodávat tyto vozy,“ deklaruje ministr, který vede kandidátku hnutí ANO v Jihočeském kraji.

Čtěte také

V Česku je dnes zhruba 6,5 milionu registrovaných aut, elektromobilů je ale zatím jen asi 8 tisíc. „To samo o sobě ukazuje, jak obrovská ambice to pro Českou republiku je vzhledem k naší kupní síle. V roce 2030 by jich podle naší strategie mělo být zhruba 300 tisíc,“ uvádí.

Tuzemský vozový park dlouhodobě stárne, průměrný věk auta loni dosáhl 15,3 let. „Není starý proto, že by naši lidé milovali veterány, ale protože nemají kupní sílu, aby si mohli nové vozy koupit,“ dodává s tím, že ministerstvo zatím neplánuje poskytovat dotace na nákup elektromobilu, protože ty by směřovaly spíše k bohatším lidem.

Náš vozový park není starý proto, že by naši lidé milovali veterány, ale protože nemají kupní sílu, aby si mohli nové vozy koupit.
Richard Brabec

„Daleko více nás trápí, abychom dostali ze silnic vozidla ve špatném technickém stavu a s vykastrovanými filtry pevných částic. Na to bychom se měli zaměřit, protože to nám opravdu zkracuje život. Vylučují spoustu rakovinotvorných látek a zároveň mají vysoké emise CO2,“ zdůrazňuje Brabec.

Ne ekologickému běsnění

Nástup elektromobility by prý měl být pozvolnější, daleko větší prostor pro snižování emisí oxidu uhličitého naopak vidí v energetice a v průmyslu. Přesto Brabec hájí úlevy například pro teplárny, kterým bude možné odpustit tři čtvrtiny nákladů za emisní povolenky.

Čtěte také

„Všichni byli překvapeni obrovským růstem emisní povolenky. Cena byla ještě před několika lety 1 euro a dnes je přes 60 eur. Musíme jim dát čas na to, aby se na to připravily a aby obrovský růst cen tepla nedopadl na miliony lidí,“ podotýká s tím, že drtivá většina provozů využívajících uhlí skončí do roku 2030.

Česká veřejnost si podle Brabce v posledních letech začala uvědomovat dopady klimatické změny. Hnutí ANO přesto ve svém programu varuje před „ekologickým běsněním“, kvůli kterému by se lidem snížila životní úroveň.

Nejsme popírači klimatické změny, ale neříkáme, že musíme udělat revoluci ve svých životech a zítra zachráníme planetu.
Richard Brabec

„Ekologické běsnění někdo může považovat za tvrdý pojem, ale je tam jasně řečeno, že jsme pragmatičtí. Jako hnutí ANO nejsme popírači klimatické změny, to v žádném případě, ale zároveň neříkáme, že musíme udělat revoluci ve svých životech a zítra zachráníme planetu,“ vysvětluje.

Proč Česko nemá vyšší podíl obnovitelných zdrojů? A jak pokračuje vyšetřování ekologické havárie na řece Bečvě? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Lukáš Matoška , ert
Spustit audio

Související