Nepodmíněný příjem? Idea působivá, ale prakticky neproveditelná, protože je drahá, tvrdí ekonom

30. leden 2017

Zelení na svém nedávném sjezdu zařadili mezi cíle svého snažení univerzální občanský příjem, který by nahradil sociální dávky. Omezil by tento krok byrokracii a motivoval lidi k intenzivnějšímu hledání práce, nebo by naopak neúměrně zatížil vysokými daněmi ty, kteří zaměstnání mají?

„Všeobecný základní příjem zlepšuje rozvoj celé společnosti i jedince,“ uvedl v pořadu Pro a proti stínový ministr práce a sociálních věcí Tomáš Tožička (Zelení).

Podle něj tento systém zvyšuje motivaci k práci, životní podmínky lidí a podporuje vzdělanost v populaci. „Všeobecný základní příjem je jen prvním z kroků celé koherentní změny systému tak, aby se stal udržitelným,“ dodal.

„Všechny experimenty s nepodmíněným příjmem ukazují jednu jasnou věc: zaměstnanost se nesnižuje, a pokud ano, tak jen třeba u teenagerů, kteří nechodí do práce, ale místo toho studují. Nebo u čerstvých matek, které po dvou měsících nejdou do práce, ale jsou doma, protože můžou,“ vysvětlil politik.


Vyšší dávky jsou motivující... navíc se ukazuje, že pokud držíme lidi v tzv. motivační chudobě, tak klesá jejich schopnost rozhodování, klesá inteligence až o 10 bodů… Našim zájmem je lidi ne potápět, ale spíš jim dát možnost k tomu, aby se jim uvolnily ruce… Nechceme zvyšovat daně, ale začít vybírat daně tam, kde máme největší problém, a to je korporátní sféra a nadnárodní společnosti. Tomáš Tožička

Hlavní ekonom firmy Cyrrus Lukáš Kovanda považuje celý projekt v současné době za fiskálně neudržitelný.


Nejsem si jist, zda všichni budou opravdu s větším nasazením pracovat a zda budou kreativnější. Zastánci sice tvrdí, že ano, ale další výzkumy z oblasti psychologie a antropologie ukazují, že tomu tak vůbec být nemusí… Jakkoli je systém adresných sociálních dávek neefektivní a já vůči němu mám tisíce připomínek, pořád je mnohonásobně efektivnější než potenciální nepodmíněný příjem. Lukáš Kovanda

„Kdybychom vzali veškeré sociální dávky, které teď máme, a tyto dali na jednu obrovskou hromadu a chtěli z ní vypočítat univerzální příjem, tak nám vyjde 6 tisíc korun, což je o polovinu méně, než průměrný starobní důchod,“ upozornil expert.

V historii bylo už mnoho pokusů zavést základní nepodmíněný příjem, ale pokud se tak stalo, dlouhodobě se neudržel. „Tato myšlenka je velice stará, až několik staletí.“

„Fakt, že zatím nikde nebyl tento plán prováděn po delší dobu s nějakým opravdu zásadnějším úspěchem, je pro mě varovným znamením, že je to sice idea možná působivá, ovšem prakticky neproveditelná, protože je hodně drahá,“ soudí ekonom.

Ten také upozornil i na morálně-etickou rovinu projektu. „Základní příjem sice podporuje nějakou jistotu, ale také určité míry demotivuje alespoň některé lidi do práce.“

„Jestliže bychom chtěli mít základní nepodmíněný příjem, museli bychom velmi razantně zvýšit daně asi o třetinu, aby byl tento příjem někde kolem 10 tisíc, ale pořád to bude o 2 tisíce méně, než má v současné době průměrně starobní důchodce,“ shrnul připravenost státního rozpočtu na projekt nepodmíněného příjmu Lukáš Kovanda.

autoři: ves , oci
Spustit audio