Neospravedlnitelné poblouznění Čínou, vyčítá politik zastupitelům Středočeského kraje

4. listopad 2015

Středočeský kraj navázal úzkou spolupráci s čínskou provincií Sečuán. Cíle jsou především ekonomické: nalákat do středních Čech čínské investice a turisty, a pomoci našim podnikům na lukrativní čínský trh.

Podle zástupců ČSSD má čínská spolupráce pro kraj obrovský potenciál. Podle opozice čínské investice region nespasí.

„Středočeský kraj potřebuje nejen čínské investice. Čínští investoři jsou na území kraje vítáni,“ uvedl v pořadu Pro a proti náměstek hejtmana Karel Horčička (ČSSD).

Politik připomněl, že Čína je nejlidnatější zemí světa, ekonomický lídr a celý vyspělý svět s Čínou spolupracuje.

„Veškeré investice, které vedou rozvoji kraje, jsou vítány,“ zopakoval Horčička.

V případě Číny problematickou otázku lidských práv politik respektuje, ale dodává: „Samozřejmě lidská práva jsou důležitá. Máme nějaké své hodnoty, které vyznáváme. Občas mi ale taková diskuze přijde jako pokrytecká, protože s Čínou obchoduje celý svět.


Horčička: „Je spousta zemí, které nejsou v oblasti lidských práv zrovna favority a nikdo nezpochybňuje, že s nimi obchodujeme, přátelíme se a označujeme je dokonce za spojence. Například Saudská Arábie. To je velký spojenec Západu, obchodujeme s ní.“

„My přece nejsme povinni přijímat čínské investice, je to naše právo, vybrat si. A my čínské investice vítáme... Nějaká zvláštní rizika nepociťuji. Mám pocit, že je to vše na bázi přátelské a vzájemně výhodné spolupráce,“ konstatoval Karel Horčička.

Šéf Starostů a nezávislých a TOP 09 Věslav Michalik hovoří v tomto případě o „neospravedlnitelném poblouznění Čínou.“


Michalik: „Čínské investice jsou výrazně podporovány čínskou vládou, zatímco v Evropské unii je jakákoli vládní podpora podnikům nedovolená. Rozdělováním přístupu ke strategickým aktivům tak vlastně podporujeme čínské podniky, které využívají podpory vlády, kterou naše podniky využívat nemohou, a tím podporujeme nefér přístup na globálním trhu.“

„Kraj potřebuje investice, ale měli bychom se dívat na to, jestli investice přináší to, co potřebujeme,“ zapochyboval.

Podle politika jsou dosavadní čínské investice v Evropě většinou portfoliové, do technologií a do nemovitostí. „Pokud to byly investice na zelené louce, tak obvykle s nízkou přidanou hodnotou, a to my kritizujeme.“

Investice z Číny nejsou tak kvalitní, jako odjinud, soudí Michalik.

„Jde o zemi, ve které panuje poměrně tvrdá diktatura. Provozuje kapitalismus 19. století, kdy dělníci nemají sociální práva v evropském pojetí, neexistuje důchodové zabezpečení a navíc se země chová přehlíživě k otázkám životního prostředí,“ varoval před čínskými investicemi Věslav Michalik.

autoři: luv , oci
Spustit audio