Nenech to být, vyzývají studenti. Aplikací v mobilu pomáhají mlčící většině s bojem proti šikaně

28. březen 2017

Mobilní telefony v rukou školáků by mohly začít pomáhat. Děti si mohou nainstalovat speciální aplikaci a s její pomocí hlásit případy šikany, se kterými se třeba ve třídě setkají. Studenti brněnského gymnázia spustili 27. března projekt Nenech to být. „Rozhodli jsme se cílit na mlčící většinu,“ komentuje úsilí jeden z autorů, student Jan Sláma. Pro nahlášení šikany se autoři snaží využívat internetové prostředí, kde se mladí lidé často pohybují. Projekt propagují například na Youtube.

„Nemonitorujeme žádnou IP adresu. Studenti tím pádem budou vědět, že když něco napíší, nikdo nezjistí, že to napsali oni,“ dodává. Právě anonymita by projektu měla pomoci.

V současnosti mohou studenti hlásit šikanu přímo ve školách, třeba přes takzvané schránky důvěry. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové se ale příliš často nevyužívají. „Samotná oběť šikany se často bojí, že bude zahlédnuta, a to i přímo agresorem,“ říká Valachová. „Schránky důvěry na chodbách škol jsou nástrojem, který neodpovídá tomu, jak funguje myšlení dnešních děti, žáků a studentů.“

Aby se jednotlivé školy mohly zapojit do projektu Nenech to být, musí se registrovat. Mohou o to zažádat i jejich vlastní studenti. Škola poté do systému přidá mailovou adresu, na kterou budou oznámení chodit. „Jen za prvních pět hodin od spuštění projektu už autoři získali desítky žádostí právě od studentů," dodává autor projektu David Špunar.

autor: lio
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.