Nemůžeme být ve vládě, která trvá na členství v NATO, říká předseda komunistů Filip

24. leden 2018

KSČM by se mohla stát první stranou, která podpoří při dalším hlasování o důvěře ve sněmovně Babišovu vládu. Po úterním jednání zástupci obou stran oznámili, že jednání o programu budou pokračovat a vytvoří se kvůli tomu expertní týmy. „Politické strany se zabetonovávají do svých ulit místo toho, aby hledaly řešení povolební situace. Jsme schopni jednat s vítězem voleb a hledat programový kompromis,“ říká předseda KSČM Vojtěch Filip.

Programové rozdíly jsou ale přesto takové, že komunisté neusilují o vstup do vlády, uvažují jen o její toleranci. Důvodem je například spor o zahraniční politiku. „Nemůžeme se podílet na vládě, která setrvává na principech vojenského paktu s kořeny ve studené válce,“ deklaruje Filip.


Náš první krok je, že umožníme vznik vlády aktivním hlasováním v její prospěch. Není to bianko šek na celé čtyři roky. Zatím jsme ale nedospěli k rozhodnutí, zda vládu podpoříme.Vojtěch Filip

Podle něj je čas vytvořit nový model evropské bezpečnosti. Státy by se měly shodnout na tom, že se Evropa jako kontinent nestane válčištěm, což by měly garantovat stálí členové Rady bezpečnosti OSN. „Washingtonská smlouva v roce 2019 umožňuje přehodnotit naši účast. To ale hnutí ANO nemá v úmyslu, NATO považuje za naši hlavní bezpečnostní garanci,“ dodává.

Referendum o NATO

Komunisté našli shodu s hnutím ANO v otázce ústavního zákona o obecném referendu. Možnost občanů rozhodovat by podle Filipa měla být omezena jen v oblasti daní, lidských práv a v zásazích do výkonu soudní moci.


Nepřejeme si chaos a předčasné volby. A nechceme, aby Brusel tlačil na vládu bez plnohodnotného mandátu.Vojtěch Filip

Naproti tomu nevylučuje například referendum o vystoupení z Evropské unie, pokud by k tomu byl dostatek podpisů. „Nemůžeme upírat občanům právo rozhodovat o tom, o čem rozhodovat chtějí,“ zdůrazňuje. Referendum o vystoupení z NATO je pak součástí komunistického programu.

Minimální mzda i podpora bydlení

Filip nevylučuje podporu společné vládě hnutí ANO a ČSSD, programová shoda se sociálními demokraty je větší než s ostatními stranami. „Jsme ochotni počkat, až 18. února proběhne sjezd ČSSD a vyjasní se jejich ochota jednat o vládě. Respektujeme, že hnutí ANO jako vítěz voleb jedná i s dalšími stranami,“ uvádí.

Absolutní prioritou komunistů při vyjednávání s ANO o programu je čtyřletý plán na růst minimální mzdy. „Máme české mzdy, ale bohužel evropské ceny. Někdy navíc za zboží nižší kvality,“ upozorňuje. Zvyšování životní úrovně má zajistit i nepřijetí eura, což umožňuje vlastní měnovou politiku.

Jednání pokročila i v otázce sociálního bydlení. Komunisté chtějí obnovit činnost Státního fondu rozvoje bydlení, který by umožnil obcím být aktivnější v bytové politice. „Jde o to, aby nájmy nepolykaly větší část příjmů lidí než třeba v Německu,“ požaduje Filip.

Proč KSČM trvá na nominaci Zdeňka Ondráčka na předsedu komise pro kontrolu GIBS? Bude opět kandidovat na předsedu KSČM? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio