Nemusíme mít obavy z přerušení dodávek plynu na Ukrajinu, říká energetický konzultant

25. listopad 2015

Rusko dnes přerušilo dodávky zemního plynu na Ukrajinu. Oznámila to ruská státní plynárenská společnost Gazprom. Ukrajina obdržela veškerý plyn, za který předem zaplatila.

„Stává se to každý rok. Tento problém přetrvává řadu let a vliv politiky se v tom rozhodně projevuje.

Především u toho přerušení dodávek na Krym, to vidím jako jednu z přímých příčin,“ hodnotí situaci Odřich Petržílka, energetický konzultant a bývalý prezident Českého plynárenského svazu.

Podle Gazpromu nyní existuje "vážné riziko" narušení tranzitu ruského plynu dál do Evropy.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté od doby, co Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny.

Máme se přerušení dodávek plynu obávat i my?

„Je to spíše vyjednávací nástroj na Ukrajinu. Část Evropy, do níž náležíme i my, je zásobena jinými plynovody a funguje to bez problémů. Problém může nastat od nás na východ,“ myslí si energetický konzultant.

Dřívější rusko-ukrajinské spory o plyn měly dopady i na dodávky do Evropy, například na Slovensko. Při plynové krizi na přelomu let 2008 - 2009 byly nejvíce postiženy balkánské země. Od té doby pracují na tom, aby byly lépe připraveny na "uzavření plynových kohoutů”.

„Jsou na to připraveny o něco lépe. Ovšem ty hlavní projekty ještě stále nejsou hotové. Ale nepředpokládal bych, že ten problém se zásobováním Ukrajiny bude trvat dlouho,“ říká Odřich Petržílka.

Tradiční trasa plynu z Ruska vede přes Ukrajinu. Nová trasa, Nord Stream, je plynovod, který vede po dně Baltského moře do Německa, a na něj jsme prostřednictvím plynovodů Opal a Gazela také napojeni. To je hlavní zásobovací trasa pro střední a západní Evropu. Proto se přerušení dodávky plynu v lednu 2009 České republiky nedotklo.

„Je to vyzkoušený systém, který funguje a bude fungovat i nadále. My bychom tedy obavy z přerušení dodávky mít neměli. I vzhledem k tomu, že máme naplněny podzemní zásobníky a zima ještě nezačala,“ uzavírá energetický konzultant Odřich Petržílka.

autoři: Ivana Navrátilová , Jana Tupá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.