Nemocnice v Rumburku směřuje do insolvence. Její vedení požádalo zaměstnance, aby výpovědi nedávali

11. červenec 2019 17:45

Zadlužená nemocnice v Rumburku na Děčínsku míří do insolvence. Zastupitelé města jí odmítli poslat 52 milionů na úhradu loňské ztráty. Ve Šluknovském výběžku je tak ohrožená péče pro zhruba 55 000 lidí.

Vedení zdravotnického zařízení sešlo se dnes odpoledne zaměstnanci. Setkání trvalo dvě hodiny a většina zaměstnanců jej nechtěla komentovat. Ti, kteří byli ochotni mluvit, se shodli v tom, že zatím se výpovědi dát nechystají. Vedení nemocnice je požádalo, aby zůstali a pracovali dál.

V předchozích dnech nicméně výpověď podalo sedm lidí, a to není málo. Zdravotnické zařízení se totiž dlouhodobě potýká s nedostatkem personálu.

Vedení nemocnice se už 9. července nechalo slyšet, že by chtělo alespoň částečně udržet ambulantní provozy, rentgen nebo laboratoř.

Ústecký kraj už několikrát deklaroval, že je ochotný převzít rumburské zdravotní zařízení pod Krajskou zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v kraji, ale pouze za předpokladu, že bude nemocnice bez dluhů. Jedná se také o možnosti zřízení chirurgického a interního oddělení v městské nemocnici v sousedním Varnsdorfu.

Na rozhodnutí kraje čeká ředitel Záchranné služby Ústeckého kraje Ilja Deyl. Ten potřebuje co nejdříve vědět, jak bude nemocnice v Rumburku fungovat, aby mohl případně včas posílit výjezdové skupiny záchranářů pro celý region.

Pacienti se každopádně mohou s urgentními zdravotními problémy obracet na nemocnice v Děčíně a v České Lípě.

Spustit audio

Související