Nemocnice se nepřetíží. To ale neznamená, že znovu nedojde k tisícům úmrtí, varuje biochemik Trnka

7. říjen 2021

V Česku stoupají počty nově nakažených lidí – opakovaně přesáhly hranice jednoho tisíce za den. Růst se dal očekávat, rozebírá ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. „Bohužel se to začíná promítat i do nárůstu počtu hospitalizací,“ uznává. Aktuálně je v nemocnicích na tři sta pacientů s covidem-19, z nichž na jednotkách intenzivní péče leží přes osmdesát lidí, dodává.

„Zásadní je, jakým způsobem se teď bude vyvíjet počet symptomatických případů. A důležité je také to, jak se to bude vyvíjet z hlediska zátěže nemocnic,“ míní.

Čtěte také

Dušek upozorňuje na fakt, že naprostá většina – kolem 75 procent – nových případů se objevuje ve skupině nenaočkovaných. Apeluje proto na občany, aby se nechali očkovat proti nákaze koronavirem SARS-CoV-2.

Pokud by podstatná část lidí, kteří odmítají vakcínu, změnila názor, mohl by se podzimní vývoj epidemie výrazně přibrzdit. I bez toho ale nemocnice případný větší nápor pacientů zvládnou, ujišťuje.

Trnka: Zvolený cíl je úplně mimo

Postup protiepidemického řízení v zemi ale ostře kritizuje přednosta Ústavu biochemie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jan Trnka: „Ten cíl, který byl zvolen, tedy sledování zaplněnosti nemocnic, je úplně mimo. Povede k velkému množství úmrtí a těžkých případů.“

Čtěte také

Biochemik vysvětluje, že pokud má být úsilí namířeno zejména k tomu, abychom se vyhnuli přetížení nemocnic, velmi pravděpodobně nedojde k zavedení žádných protiepidemických opatření:

„Pravděpodobnost, že by se zahltily nemocnice, když se to nestalo ani při minulých vlnách, kdy nebylo očkování, je extrémně malá. Ukázalo se, že kapacita našich nemocnic je obrovská a flexibilní. To ale neznamená, že nedojde k tisícům úmrtí a desetitisíce lidí nebudou mít dlouhodobé následky.“

Myslím si, že cílem by mělo být co nejvíce omezit počty mrtvých, počty lidí na JIP a těch, kteří budou mít dlouhodobé následky.
Jan Trnka

Pokud se stále opakuje, že jediné, čemu se musíme vyhnout, je přetížení nemocnic, dopadne to velmi špatně, předpovídá Trnka. „A to zejména pro těch 400 tisíc nenaočkovaných starších spoluobčanů, kteří jsou v riziku těžkého průběhu a úmrtí.“

Hosty byli:
Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistik
Jan Trnka, biochemik, přednosta Ústavu biochemie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy
Květoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje
Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů České republiky

Trnka má za to, že je zapotřebí správně zvolit cíl protiepidemických opatření. „A myslím si, že cílem by mělo být co nejvíce omezit počty mrtvých, počty lidí na JIP a těch, kteří budou mít dlouhodobé následky.“

Pokud chceme dosáhnout tohoto cíle, je rozhodně čas zpřísňovat. „Možná už je dokonce trošku pozdě. Ale lepší pozdě než vůbec,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Šárky Fenykové.

autoři: Šárka Fenyková , marz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.