Nemoc AIDS je jako ledovec, vidíte vlastně jen špičku. A pod hladinou se skrývá smrtelné nebezpečí

23. září 2019

Jen co se zpěvák a herec, kterého hodně ovlivnil zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury, Milan Šatník, vrátil ze světa, nezapomněl přijít do studia Českého rozhlasu Hradec Králové, aby nám pověděl, co je u něj nového.

Jak se vám dnes vstávalo?
Krutě. (smích)

Kolik hodin jste spal?
Spal jsem asi necelé čtyři hodiny.

To je krušný život zpěváka.
Nezdá se to, ale je to občas zábava.

Milan Šatník ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pojďme připomenout, jak to bylo s Freddiem a skupinou Queen. Freddie Mercury vás hodně zasáhl a ovlivnil, viďte?
Je to tak. Když to řeknu v kostce, v pubertě jsem začal cítit, že bych chtěl dělat muziku a hudba kapely Queen mě ovlivňovala nejvíce. Takže jsem chtěl zpívat jejich písničky, což nebyl úplně dobrý nápad na nevyzrálý hlas zkoušet Mercuryho. Tak jsem dostal za vyučenou a vlastně shoda náhod mě přivedla k živé produkci. Hráli jsme převzaté písničky kapely Queen a díky brigádě jsem se dostal na oficiální narozeninovou párty Freddie Mercuryho do Montreux ve Švýcarsku, kde jsem dělal řízky a klobásy. A tam jsem udělal takový videoprojekt s bývalou kostymérkou Freddie Mercuryho, která mu dělala ty známé kostýmy. Ta se potom přimluvila, abych tam dělal něco lepšího, a tak to šlo postupně nahoru až do té chvíle, kdy jsem se potkal s pravými Queeny a teď spolupracujeme s Peterem Freestonem.

S projektem TITANIC FREDDIE AIDS jezdíme po školách a žáky varujeme před nemocí AIDS na bázi příběhu Freddie Mercuryho.
Milan Šatník, zpěvák

A u toho bych se zastavil, protože s ním jste se potkali v Týništi nad Orlicí na besedě.
Byla to beseda o Queenech. Já jsem měl takové různé odvážné otázky, to ho začalo zajímat. A pak jsem doslova drze šel za ním do zákulisí, chtěl jsem mu potřást rukou, protože se staral o Freddieho. A nebýt jeho, tak ani já nedělám hudbu. Dali jsme se do řeči a vznikly z toho různé projekty, které teď běží po celém světě.

Čtěte také

Představme možná ten váš největší projekt.
Je to asi hlavně nejzásadnější projekt, TITANIC FREDDIE AIDS. Jezdíme po základních, středních i vysokých školách a žáky varujeme před nemocí AIDS na bázi příběhu Freddie Mercuryho. Peter Freestone je hostem tohoto projektu a žákům povídá bez cenzury, jak tato nemoc chytila Freddieho za pačesy a doslova a do písmene ho zabila. Takže tím ty žáky dost šokujeme a ukazujeme jim příklad Freddieho.

Ještě připomeňte, proč spojení Freddie Mercury a Titanic?
Ledovec je to samé co AIDS. Je vidět špička ledovce, která upozorní na problém, ale obrovská masa ledu, která nebyla vidět pod hladinou, potopila Titanic. A nemoc AIDS je ve své podstatě to samé. Pod hladinou je masa, která není vidět. Dostane se dovnitř našeho těla a potopí náš organismus, případně nás zničí. Tedy proto Titanic a Freddie.

Koho vůbec napadla tato osvětová záležitost, jezdit za dětmi do škol a věnovat se prevenci této nemoci?
Mě osobně to napadlo po jednom koncertě, kde jsem viděl jednu mladou slečnu, která zahájila svůj život velice špatným způsobem, dle mého názoru. Ve 14 letech měla u sebe asi 35letého muže, kdy veřejně provozovali pohlavní styk a to mi vnuklo myšlenku, že to není úplně v pořádku a bylo by dobré, aby se o tom začalo mluvit.

S projektem TITANIC FREDDIE AIDS jezdíme po školách a žáky varujeme před nemocí AIDS na bázi příběhu Freddie Mercuryho

Jak dlouho už tento projekt běží?
Je to už sedm let. Projekt měl tři roky přestávku a v letošním roce od ledna jsme ho znovu zrodili v novém kabátě s obrovskou podporou médií a kytaristy kapely Queen Briane Maye, který nám to uvádí na videu. Takže jsme letos udělali nový výkop a jedeme znovu.

Když jsem já chodil do školy, tak se docela dost o nemoci AIDS mluvilo. Ale myslím, že nastala taková malá přestávka, že už to nikoho moc nezajímalo, je to tak?
Já bych řekl, že situace je úplně stejná. Protože dnes je AIDS pomyslně nemoc 80. let a vlastně díky lékům, které dokáží prodloužit život, tak se asi není důvod toho bát. Ale problém je, že právě u mladé generace se zvyšuje riziko nákazy a každým rokem to stoupá.

Zpěvák Milan Šatník

Milane, vy jste nejen zpěvák, ale také herec. Zahrál jste si i ve slavném snímku Bohemian Rhapsody.
Já to uvedu na pravou míru. Ano, zahrál. Jsem tam asi pět sekund, což je úžasné. Spousta se toho vystřihlo, ale upřímně na druhou stránku, takových věcí se tam vystřihlo, takže jsem šťastný i za těch pět sekund. Byla to úžasná zkušenost.

Pojďme do světa. Kde jste byli s projektem TFA, TITANIC FREDDIE AIDS?
Největší turné jsme měli v Mexiku, co už bylo zkraje roku. Tam jsme objeli asi šest velkých měst a dělali jsme světovou referenci našeho songu Free as a bird. Bylo to takové open tour toho, co děláme v zahraničí.

Zpěvák Milan Šatník

Jak je na tom tedy Mexiko s prevencí nemoci AIDS?
Překvapilo mě to, řekl bych, že na vysoké úrovni. Protože tam se tyto záležitosti řeší. Navštívili jsme mnoho univerzit, kde bylo třeba 1500 žáků na jednu přednášku a všichni k tomu byli velice pokorní a hlavně nám kladli mnoho dotazů. Bylo vidět, že o to jeví zájem, že s tím chtějí něco dělat. Takže bylo opravdu úžasné to sledovat.

Je tam skupina Queen také tak populární jako v Evropě?
Absolutně šíleně moc. To bylo neuvěřitelné. My jsme jeli turné s Queen Tribute, něco jako Queen Revival. A co ti fanoušci tam dělali, to bylo neskutečné.

Peter Freestone tam byl s vámi? Jak fanoušci reagovali, když tam přijel Freddieho osobní komorník.
Reagovali na to tak, že po každém koncertě jsme se zdrželi další dvě hodiny a dávali jsme spoustu podpisů a fotek. Měli obrovský zájem a také různé dotazy.

Zpěvák Milan Šatník

Co je nejvíc zajímá?
Jaký byl Freddie ve skutečnosti nebo jaké to je psát texty pro písničky. Nebo co měl rád k jídlu Freddie, atd. Jsou to mnohdy i kontroverzní otázky, ale je to fajn.

A co měl tedy Freddie rád k jídlu?
Měl rád kořeněná jídla. Protože je ze Zanzibaru, což je ostrov koření. Když byl potom nemocný, už nemohl jíst kořeněná jídla, tak zase přešel ke sladkému.

Myslím, že vás asi i v následujících týdnech a měsících čeká hodně práce, protože projekt pokračuje dál. Takže to budou teď školy tady u nás?
Ano, teď se chceme zaměřit na školy na Královéhradecku. Máme volné termíny na prosinec. Když jsme doma, tak bych rád objel Královéhradecký kraj.

Čtěte také

A když se ještě vrátíme k vaší muzice, kdy bude CD?
Vždycky jsme slibovali termín a já už žádný neříkám, protože mi vždy nějaká životní situace připraví překážku. Ale v tuto chvíli máme připravených asi pět věcí, plánujeme jich osm plus natočit živě akustickou verzi. Takže celkem 16 skladeb by mělo být a doufám, že nejdéle zkraje příštího roku.

Takže se máme na co těšit. Vy jste se před pár dny vrátil zase ze Švýcarska, z Montreux.
Ano. Tam jsme točili videoklip pro píseň Want To Break Free. K vidění bude brzy, asi za měsíc.

Milan Šatník a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká Milan Šatník, mladý talentovaný muž z Hradce Králové, který by možná bez Freddieho Mercuryho nebyl tam, kde je. A musíme říct, že už je hodně daleko. Milane, jen tak dál, ať se vám daří.
Mockrát vám děkuji a hezký den přeji. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související