Nemíchat rasy, nabádal Velký čaroděj Ku-klux-klanu v exkluzivním rozhovoru pro Československý rozhlas

17. srpen 2021

Bílé kápě, hořící kříže, rasismus, násilí, vraždy spojené s Ku-klux-klanem – snadný terč pro komunistickou propagandu. Jak konkrétně vypadala ta rozhlasová? Od prvního národního sjezdu Ku-klux-klanu uplynulo už 96 let.

Jednoznačně nejzdařilejším příspěvkem, který uslyšíte, je ten nejstarší. Jeho autorem je novinář a reportér Československého rozhlasu Karel Kyncl. Po sovětské okupaci musel rozhlas opustit, pracoval v manuálních povoláních, stal se disidentem, byl vězněn a v roce 1982 odjel s rodinou do britského exilu.

Čtěte také

V roce 1963 natočil skvělou reportáž, která líčí hledání Velkého čaroděje, jak se v Ku-klux-klanu nazývá nejvyšší funkce.

Kynclovi se ho podařilo najít, ba co víc, přesvědčil ho, aby mu poskytl rozhovor, který je v angličtině a s Kynclovým překladem součástí reportáže. Z unikátního záznamu jsme z časových důvodů vybrali alespoň tři klíčové pasáže, z nichž v jedné zazní i hlas samotného Velkého čaroděje.

Je pozoruhodné, že Kynclovu nahrávku samotného rozhovoru (ale už nikoliv reportérův překlad) použila normalizační propaganda znovu v propagandistickém pořadu z prosince 1977.

Sám Kyncl byl už v té době v nemilosti, ostatně jeho jméno se v souvislosti s rozhovorem v této normalizační nahrávce neobjevilo. Z tohoto pořadu jsme pro srovnání vybrali právě pasáž s původně Kynclovým rozhovorem.

Karel Kyncl se našemu tématu věnoval ještě jednou. Příspěvek, telefonát z roku 1965, se jmenoval Výbor pro neamerickou činnost v boji proti Ku-klux-klanu a vybrali jsme z něj alespoň jednu ukázku.

Další velmi pozoruhodná nahrávka pochází z roku 1964. Jde o scénku ze zábavného pořadu Piš a slyš, kterou jsme pro její originalitu zařadili celou.

Normalizační propaganda pak působí oproti nápaditým 60. letům vcelku šedivě. Kromě již zmíněné recyklace Kynclova rozhovoru jsme zařadili ještě dvě ilustrativní ukázky.

Všechny zmíněné nahrávky i jejich komentář si můžete poslechnout z audiozáznamu pořadu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio