Německý odborový svaz IG Metall hledá nového šéfa

15. červenec 2003

"Když se člověk tak dlouho jako já angažuje v odborech a deset let stojí v čele IG Metall, potom se nehádá o to, jestli bude jeho funkční období o pár týdnů delší nebo kratší". Tato slova pronesl v pondělí odpoledne Klaus Zwickel, současný předseda odborového svazu IG Metall. Učinil tak ve Frankfurtu po jednání nejužšího vedení této organizace. To se rozhodlo doporučit, aby se volební část řádného sjezdu svazu, plánového na říjen, konala již na konci léta.

Během posledních dvou srpnových dní by tak mělo zhruba šestset odborářských delegátů rozhodnout o svém novém vedení. S návrhem musí příští týden ještě vyslovit jednomyslný souhlas také všech 41 členů širšího předsednictva odborového svazu.

Deník Süddeutsche Zeitung si ve svém úterním vydání všímá, že ačkoliv se účastníci pondělního frankfurtského jednání údajně radili pouze o posunutí, lépe řečeno předsunutí termínu volby nového předsedy organizace, potřebovali k tomu celé čtyři hodiny. Nejde totiž jen o zvolení nového odborářského šéfa, ale především o snahu ukončit krizi a hluboké spory, které zasáhly vedení IG Metallu v posledních několika týdnech.

Ty vyvolala především neúspěšná květnová stávka na východě Německa. Zaměstnanci tamního kovoprůmyslu požadovali zkrácení pracovní doby ze 38 na 35 hodin týdně, jak je to obvyklé v západních spolkových zemích. Čtyřtýdenní protest vážně narušil výrobu v automobilových závodech a to jak ve východním, tak v západním Německu. Omezit produkci musely především firmy Volskwagen a BMW. Se svým požadavkem však odboráři přesto nebo možná právě proto neuspěli. Zaměstnavatelé přitom argumentovali především nižší produktivitou práce ve východoněmeckých podnicích a proti odborářům se během protestu zčásti postavilo i veřejné mínění.

Odborový svaz tak vůbec poprvé od roku 1954 nedokázal stávkou prosadit své požadavky. Z tohoto fiaska je všeobecně viněn především levicový odborářský vůdce Jürgen Peters, který v současnosti vykonává funkci místopředsedy IG Metallu a na starost má právě tarifní politiku. V dubnu, ještě před stávkou, jej vedení organizace po dlouhých debatách navrhlo jako nástupce dosavadního šéfa Klause Zwickela, který v čele svazu strávil desetiletí a nyní z funkce odchází. Neúspěšná stávka však Petersovu pozici silně otřásla a to přesto, že Peters sám z ní pro sebe odmítl vyvodit konsekvence a rezignovat.

Kdo se tedy bude koncem srpna ucházet o hlasy odborářských delegátů, aby tak mohl v budoucnu zastupovat více než dva a půl milionů členů IG Metallu? Oficiálně dosud žádné jméno nepadlo. Komentáře však soudí, že vedení organizace by nenavrhlo předčasnou volbu nového předsedy, aniž by mělo v záloze několik kandidátů na tento post. Všeobecně největší šance jsou přisuzovány právě kontroverznímu Jürgenu Petersonovi. V německém tisku jsou jako možní kandidáti zmiňováni také bavorský odborový předák Werner Neugebauer nebo představitel odborů v automobilce Audi Horst Neumann.

Do konce srpna však ještě zbývá několik týdnů a v jejich průběhu se na scéně mohou objevit další kandidáti. A nebo ti, o nichž se jako o potenciálních kandidátech spekuluje, mohou naopak své případné kandidatury stáhnout. Jak již v titulku svého úterního komentáře konstatují Süddeutsche Zeitung: "V této chvíli je možné všechno".

autor: Šárka Daňková
Spustit audio