Německo vyšetřuje pachatele masakru u Kyjeva. Potrestání bránily nacistické zákony, říká historik

7. červen 2018

V Německu vyšetřují trojici bývalých nacistů, kteří jsou podezřelí z účasti na masakru v ukrajinském Babím Jaru v roce 1941. Upozornilo na ně Centrum Simona Wiesenthala.

Historik Vojtěch Kyncl poukazuje na to, že intenzivnější stíhání nacistických zločinců v Německu začalo teprve před deseti lety. „K radikální změně pohledu na účast na zločinech došlo až v roce 2008, kdy Spolkový sněm zrušil platnost některých nacistických zákonů, které bránily stíhání,“ přibližuje.

Němečtí lovci nacistů pokračují v pátrání na poslední chvíli

03698709.jpeg

Nevelký tým německých vyšetřovatelů z Ludwigsburgu hledá po světě poslední žijící nacisty, aby je postavil před soud, píše agentura AFP. „Skládáme dohromady drobné informace, abychom zjistili, kdo a odkdy dokdy hrál jakou roli ve vražedném soukolí Adolfa Hitlera,“ vysvětluje státní zástupce Jens Rommel.

Pachatelé zločinů se totiž odvolávali na to, že jednali podle tehdy platného práva, a poválečné soudy jim v tom dlouho dávaly za pravdu. Masakru v Babím Jaru se účastnilo asi 500 vojáků, a to nejen mladých příslušníků jednotek SS, ale také členů pořádkové policie.

„Ti nebyli tak silně indoktrinovaní nacistickou ideologií, byli to tátové od rodin ve středním věku a před válkou vedli normální život. A tady najednou začali vraždit židovské ženy a děti,“ uvádí historik.

Mnoho z nich se po válce odvolávalo na to, že pokud by nesplnili rozkaz, hrozila by jim smrt. Podle Kyncla ale dosud nebyl nalezen jediný případ, kdy by byl voják za neuposlechnutí rozkazu na vraždu civilisty potrestán.

Zajímavé je, že po květnu 1945 se Německo stalo jednou z nejbezpečnějších zemí Evropy. Je zvláštní, že lidé schopní páchat masové vraždy najednou úplně otočili. Byla za tím ideologická indoktrinace a tlak společnosti, která takové chování umožňovala a vyžadovala.
Vojtěch Kyncl

Kyncl připomíná, že nejradikálnější fáze vyhlazování židovského obyvatelstva a dalších etnických skupin začala po útoku na Sovětský svaz. Masakr v Babím Jaru byl součástí plánu, který měl z Ukrajiny a Běloruska „vytvořit nové državy německé vládnoucí rasy“.

„V Babím Jaru došlo 29. a 30. září 1941 k vraždě 34 tisíc Židů. Zápis z masakru hovoří o tom, 29. září večer už byly zbraně tak rozpálené, že jimi nemohli mířit na jednotlivé oběti. Začali používat kulomety a těžce zraněné lidi házeli do rokle, kde je dobíjeli,“ popisuje historik.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související