Německo péčí o Navalného otevřeně vyjadřuje nedůvěru vůči postupu Ruska, komentuje expert Handl

25. srpen 2020

Přestože ruští lékaři tuto variantu vyloučili, odborníci v Německu, kde je Alexej Navalnyj aktuálně léčen, potvrdili původní obavy jeho rodiny, že byl opoziční politik otráven.

Němečtí lékaři hovoří o otravě látkou ze skupiny inhibitorů cholinesterázy. Ruská strana ale dál možnost intoxikace popírá.

Čtěte také

Spolupracovník Ústavu mezinárodních vztahů a odborník na Německo Vladimír Handl upozorňuje, že z Ruska už zazněly i hypotézy o možném podání blíže nespecifikovaných látek během převozu pacienta na berlínskou kliniku.

A další podobná prohlášení ještě přijdou, myslí si. „Podsouvání a zatloukání můžeme očekávat. Ostatně je to dnes už standardní postup ruské politiky v klíčových otázkách,“ komentuje.

Německá nedůvěra

Fakt, že Moskva umožnila převoz Navalného právě do Německa, podle Handla svědčí o tom, že mezi oběma státy fungují intenzivní, byť složité vztahy. „Německo je pro Rusko pořád partner. Zablokovat tu perspektivu Moskva zjevně nechtěla,“ zdůrazňuje.

Navalnyj sice ve Spolkové republice nepobývá jako oficiální zahraniční host vlády, „německá strana mu ale poskytuje ochranu v takové míře, jaká se poskytuje právě oficiálním hostům.“

Tento postup německé politiky je přímý projev nedůvěry.
Vladimír Handl

Celou situaci je tak možné číst jako otevřené vyjádření nedůvěry Německa vůči postupu Ruska v podobných případech, míní Handl: „Obava, že by mohlo jít o podobný útok, k jakým došlo už dřív – dokonce i na německém území – je silná.“

Málo funkční politika

Spolková republika Německo teď musí počítat s další složitou fází německo-ruských vztahů, upozorňuje host Jana Bumby.

„Na došetření totiž bude muset trvat. A nabízí se také otázka, která diskutuje, že evropská politika je vůči Rusku skutečně málo funkční. Chybí komplexní společný postup EU,“ říká Handl.

Od Německa se bude při negativním vývoji očekávat, že využije svého předsednictví v Evropské unii, předpokládá Handl. „Německo se už nebude moci vyvázat z převzetí odpovědnosti za toto téma,“ dodává.

Poslechněte si celý audiozáznam.

Spustit audio

Související