Německo a Rakousko jsou znovu proti vystupování tureckých politiků v rámci předvolební kampaně

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu se chystá pronést v německém Solingenu projev u příležitosti 25. výročí tamního extremistického útoku. K činu došlo 29. května 1993 a zemřelo při něm pět osob. Útočníci tehdy podpálili dům, který obývali původem turečtí občané.

Během Çavuşoğluova vystoupení ale bude v plném proudu předvolební kampaň u příležitosti červnových předčasných parlamentních a prezidentských voleb v Turecku. Návštěva šéfdiplomata z Ankary proto ve Spolkové republice budí kontroverze, informuje německý list Süddeutsche Zeitung.

Spolkový ministr zahraničí Heiko Maas vzkázal, že projev jeho tureckého protějšku nespadá pod zákon, který zástupcům zahraničních vlád v Německu zakazuje pořádat předvolební mítinky. „Tato akce pro nás není předvolební kampaní, protože má jiné pozadí,“ vysvětlil Maas během summitu  zemí G7 v Torontu. Jak dodal, půjde o připomínkovou událost, jejímž cílem je vzpomenout na oběti strašného činu.

Ostrá kritika Levice

Armin Laschet, předseda zemské vlády Severního Porýní-Vestfálska, kde Solingen leží, Çavuşoğlua upozornil na to, aby se během vzpomínkové akce tématu voleb zřekl. „Setkání nesmí být zneužito pro předvolební souboj,“ apeloval zemský premiér. Vystoupení tureckého diplomata ale ostře kritizují zástupci stran Levice a Zelených.

„Zatímco my diskutujeme, jak se postavíme ke kandidátům v tureckých volbách, Çavuşoğlu už delší dobu pořádá úspěšnou předvolební kampaň,“ prohlásil spolupředseda Zelených Cem Özdemir. A dodal, že pokud nebude mít turecká opozice v předvolebním souboji rovné podmínky, měli by si Němci podobné ústupky odpustit.

Erdoğan ohlašuje boj i v zahraničí

Sevim Dağdelenová ze strany Levice považuje za hanbu, že spolková vláda připustila instrumentalizaci vzpomínkové akce v Solingenu. Çavuşoğluův projev je podle ní v předvolebním boji pomocí pro – jak doslova řekla – „islamisticko-extremistický spolek“ mezi tureckou vládní Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP) a nacionalistickou Stranou národní akce (MHP).

Süddeutsche Zeitung připomíná víkendová slova tureckého prezidenta prezident Recepa Tayyipa Erdoğana, podle kterých se předvolební boj povede také v zahraničí, žádnou konkrétní zemi ale nejmenoval. Předčasné volby v Turecku se budou konat 24. června. Téměř jeden a půl milionu Turků žijících v Německu by svůj hlas mohlo odevzdat už v první polovině června.

Rakousko jednoznačně proti

Na Erdoğanovo prohlášení reagovala také rakouská vláda. Deník Wiener Zeitung informuje, že podle mluvčího rakouského kancléře Sebastiana Kurze jsou vystoupení tureckých kandidátů v Rakousku nežádoucí a vláda je nepovolí.

Legislativa pro zákaz takových projevů je už prý připravena. Jak mluvčí podotkl, Ankara se údajně už několik let pokouší navádět členy tureckých komunit v zemích, jakou jsou Rakousko, Německo nebo Nizozemsko, k tomu, koho mají volit. Takovým chováním se podle něj pouze přenáší konflikty z Turecka do Unie. „ A tomu chceme zamezit,“ dodal mluvčí Kurzovy vlády.

„Ať se nejdřív zřekne unijních peněz“

Také generální tajemník pravicově populistické Svobodné strany (FPÖ) Harald Vilimski odmítl Erdoğanovy plány k volebnímu klání. „V Rakousku nepotřebujeme výstupy tureckých politiků a je mimořádně důležité zakázat je už v předstihu,“ vyjádřil se rakouský politik s tím, že pokud chce turecký prezident proti postoji Vídně protestovat, má možnost. „Měl by to ale dělat po zřeknutí se unijních peněz. Byl by to od něj dobrý nápad,“ dodal Vilimski.

A prezident Erdoğan se vůči rakouskému zákazu ohradil, informuje v závěru článku deník Wiener Zeitung. Podle vyjádření Ankary toto rakouské opatření uškodí pouze Vídni. Kurzův postoj ostře kritizoval také turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik.

autor: rer
Spustit audio

Související