Německo 1989–2021. Jaké jsou úspěchy, problémy a výzvy sjednocené země?

16. květen 2023

Německo je pro Česko bezpochyby klíčovou zemí. O Německu často mluvíme, ale skutečná znalost jeho předností i problémů, kterým v současnosti čelí, u nás spíše chybí. Vyčerpáváme se buď v nezájmu, nebo v povrchních debatách o údajném německém diktátu v Evropské unii nebo o neschopnosti Berlína dostatečně pomoci Ukrajině.

Je proto štěstím, že v Nakladatelství Lidové noviny vyšla kniha, která současné Německo podrobně představuje. Jmenuje se Německo 1989–2021: Úspěchy, problémy a výzvy sjednocené země. Napsal ji kolektiv autorů převážně z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Co po válce, té studené?

Německo je jedním z největších vítězů studené války – její výsledek mu jednak umožnil znovusjednocení, jednak ho připravil o dosavadní nepřátele. Ale v českém kontextu je dobré říct, že to je vítězství také pro nás Čechy.

Čtěte také

Na samém konci studené války panovala v Londýně či v Paříži obava, jak se bude sjednocené Německo vyvíjet. Nebude se historie opakovat, nepřijde třetí německý pokus o dominanci v Evropě? Naštěstí pro nás to reálně nikdy nehrozilo.

Nehrozí to ani teď, ale zároveň platí, že nová situace nejvíce ztělesněná ruskou invazí na Ukrajinu Němce staví před zásadní problém. „Německo tři dekády od svého sjednocení strávilo hledáním své role v mezinárodních vztazích, stejně jako instrumentů pro její realizaci, a to zejména ve vojenské oblasti. Zda je dokáže ‚pozdě, ale přece‘ najít v důsledku války na Ukrajině, ukáží teprve následující roky,“ zdůrazňují autoři knihy napsané těsně po ruské agresi.

Vybrali jsme z ní pasáže související s německým postavením v Evropě a ve světě a s jeho vztahy s Českem, ale dozvíme se v ní mnohé taky o německém vnitropolitickém, ekonomickém nebo třeba kulturním vývoji. Pro Ex libris knihu pročetl a okomentoval Ondřej Houska.

autor: Ondřej Houska
Spustit audio

Související