Němcová: Zemanova návštěva v Moskvě je morálním hazardem s pověstí České republiky

24. březen 2015

Miloš Zeman přijal pozvání Vladimíra Putina k účasti na vojenské přehlídce k 70. výročí konce 2. světové války. Na tribuně na Rudém náměstí tak bude stát vedle takových státníků jako je severokorejský vůdce.

Má vláda Zemanovu cestu zaplatit? Stane se cesta českého prezidenta součástí zahraniční politiky státu, i když s ním většina ministrů nesouhlasí?

„Je dost důležité, aby pan prezident do Moskvy jel, a to jak z důvodů morálních, tak z praktických,“ řekl v pořadu Pro a proti sociolog Petr Hampl.

Za praktické důvody považuje především tradičně silné obchodní spojení s Ruskem.

„Rusové rádi obchodovali s Čechy odjakživa, poskytovali nám dobré podmínky, a byla by veliká škoda to zahodit. My, kteří se živíme normální prací a víme jak těžké je sehnat zakázku a udržet pracovní místa, si uvědomujeme, jak strašné neštěstí by pro nás bylo ztráta ruského trhu,“ vysvětil Hampl.

Tím spíše je v období zhoršených vztahů důležité, aby probíhala gesta, která ukazují, že z dlouhodobého hlediska máme k Rusku slušný vztah. „Snažme si udržet pozici do doby, kdy budeme moci obchodovat více než teď,“ radí sociolog.

Morální důvody pro Zemanovu návštěvu Moskvy vztáhnul k dědictví 2. světové války a k hrozbě fašismu.


Hampl: „Žijeme v době, kdy Evropa začíná být plná antisemitismu, množí se útoky na synagogy, a v rámci toho se zpochybňuje, jestli události druhé světové války byly tak špatné. Je důležité dát najevo, že nepokládáme to, co se dělo mezi lety 1938 a 1945 za přijatelné… Český prezident by měl vystupovat tak, jak to dělá doteď. Pochopitelně by neměl schvalovat řádění režimu v Severní Koreji, jeho postoj k Ukrajině je ale rozumný.“

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny a poslankyně ODS Miroslava Němcová je přesvědčena, že by Miloš Zeman do Moskvy jezdit neměl. „Bylo by to v souladu s rozhodnutím řady ostatních hlav států nejen v Evropě.“


Němcová: „My jako Československo jsme byli Sovětským svazem, ale také Spojenými státy americkými osvobozováni, na druhé straně nám Sovětský svaz přinesl nesmírné utrpení a 40 let totality. Ve chvíli, kdy se stejnou cestu vydává jeho nástupce Rusko, porušuje mezinárodní právo, nemáme v žádném případě stvrzovat tento režim, postavit se na tribunu vedle Kadyrova, Kim Čong-una a dělat stafáž tomuhle divadlu, které inscenuje Putin a je morálním hazardem s pověstí České republiky.“

Důvod je podle ní zřejmý: nejenže Rusko porušuje mezinárodní právo na Ukrajině, na čemž se shodlo světové společenství, ale na této přehlídce budou přítomni lidé jako Kim Čong, Ramzan Kadyrov, tedy představitelé totalitních režimů nebo představitelé proruských separatistů z Ukrajiny.

„Rusko se zásadně rozešlo s hodnotami, které tvoří současný svět, kde územní integrita patří mezi ty zásadní,“ připomněla Němcová.

Poslankyně pochybuje o tom, že sama Ruskem zvolená forma oslav konce světové války je vhodná.

„To divadlo, které v Moskvě bude, 15 tisíc vojáků, nejmodernější zbraně, to přece není pocta padlým vojákům. Ta se dělá v tichosti, v pokoře, se skloněnou hlavou, a ne za řinčení zbraní,“ tvrdí Němcová.

Podle ní už naši nejbližší sousedé v Polsku nerozumí důvodům, které vedly české prezidenta k potvrzení účasti na moskevských oslavách.

„Minulý týden jsem byla v Polsku, a musím říci, že odklon polské veřejnosti k Čechům je naprosto nevídaný. Nechápou nás, nerozumí nám, ptají se mě, proč náš prezident do Moskvy pojede, a jak je to možné, že jsme najednou takoví rusofilové, jak to, že jsme ztratili paměť toho, čím jsme si prošli, protože Poláci ji neztratili,“ popsala reakce Poláků Miroslava Němcová.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio