Němci budou v lockdownu i přes Velikonoce, píše Die Welt

23. březen 2021

Německo prodloužilo restrikce v boji proti šíření koronaviru o čtyři týdny, takže Velikonoce budou v lockdownu. Shodli se na tom představitelé federální vlády a spolkových zemí. Uzávěra skončí nejdřív 18. dubna a větší návštěva příbuzných mezi výjimky patřit nebude. Opatření analyzuje německý deník Die Welt.

Případné rozvolňování o svátcích politici smetli ze stolu, ale na dalším se podle deníku domluvit nedokázali. Spokojená nebyla ani kancléřka Angela Merkelová. Dohodnutá opatření prý v době exponenciálního růstu počtu infekcí nestačí. „Zatím ponecháme restrikce, které platily dosud,” oznámila Merkelová s tím, že rozhodnutí co dál teprve přijde.

Čtěte také

Politici jednali o zákazu vycházení, o výjimkách pro cesty k příbuzným a použití takzvané „záchranné brzdy". Podle deníku Die Welt návrh usnesení počítá se čtyřmi lidmi nad rámec vlastní domácnosti a s dětmi do 14 let. Ale pouze za předpokladu, že nebude následovat brzdění.

Za kritickou Němci považují překročení hranice stovky nových infikovaných na 100 tisíc obyvatel, což ale bylo v posledních dnech překročeno. Zemští lídři ale se zpřísněním váhají. Třeba bavorský premiér Markus Söder trvá na tom, že by se použití tohoto opatření nemělo vztahovat na celý stát, ale pouze na jednotlivé okresy.

Kancléřka zároveň varovala, že počet nových infekcí poroste, pokud se opatření nezavedou velmi rychle, přetížení zdravotního systému je podle ní pravděpodobné už v dubnu, informuje Die Welt.

Čína vs. svět

Čínské občany trestají Spojené státy, Evropská unie, Velká Británie nebo Kanada. Vadí jim soustavné porušování lidských práv etnické menšiny Ujgurů. Mnoho z nich žije v čínské provincii Sin-ťiang a jsou zadržováni v převýchovných táborech.

V západočínské provincii Sin-ťiang dochází dlouhodobě k represím příslušníků etnika Ujgurů. The China Cables – uniklé vládní dokumenty – potvrdily existenci masových vězeňských táborů v regionu

Zavedení sankcí je dalším náznakem, že administrativa nového amerického prezidenta Joea Bidena plánuje využívat své aliance se západními státy jako mocného nástroje proti asertivní Číně. Podle viceprezidentky institutu Asia Society Policy Wendy Cutlerové se spolupráce se spojenci a partnery posunula na novou úroveň.

Představitelka organizace, která řeší lidská práva asijských menšin, uvedla, že západní státy vyslaly Pekingu silnou zprávu. Britský ministr zahraničí Dominic Raab dodal, že opatření jsou výsledkem „intenzivní diplomacie“ mezi zúčastněnými zeměmi.

Sankce také znamenají zásadní obrat ve vazbách mezi Evropskou unií a Čínou, ke kterému došlo necelé tři měsíce poté, co se obě strany dohodly na bilaterální investiční dohodě, která zatím nebyla ratifikována. Pro Brusel je to poprvé, co svůj nový režim sankcí použil na obranu lidských práv v Číně, doplňuje South China Morning Post.

Podceňujeme ničivou sílu tornád?

Studie ukazuje, že mnoho z nich je přinejmenším o kategorii silnější, než stojí v hodnocení. Analýzu profesorky na katedře atmosférických věd americké univezity v Illinois Karen Kosibové předkládá čtenářům americký deník The Washignton Post

Čtěte také

Podle Národní meteorologické služby jsou intenzivní tornáda mimořádně vzácná. Taková statistika je ale podle Kosibové výsledkem nedokonalého způsobu měření. Nová analýza je součástí úsilí o aktualizaci systému hodnocení tornád.

Hlavním nedostatkem systému je, že většina tornád se šíří přes venkovské oblasti s několika budovami, a proto způsobují malé škody. Zanechávají tak nedostatečné důkazy o svém ničivém potenciálu. Když ale vědci porovnali s hodnocením na základě poškození radarová data, zjistili, že tornáda byla obecně větší a silnější.

Studii využije společný výbor Americké meteorologické společnosti a Americké společnosti stavebních inženýrů. Architekti a stavaři totiž musí pochopit skutečnou sílu tornád, aby mohli postavit bytelnější budovy. Výsledky analýzy by se mohly ukázat jako rozhodující právě pro výrobu odolnějších domů, uzavírá Washignton Post.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku v audiu. Četli Martina Mašková a Jan Burda.

autoři: Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související