Němce nezajímá minulost a pronásledují je rozdíly mezi východem a západem země

17. listopad 2014

Německo 25 let po pádu Berlínské zdi zažívá nezájem o vlastní historii. Nedávný průzkum ukázal, že 54 % Němců nezajímá historie bývalé NDR a šest z deseti respondentů hledí raději do budoucnosti, než by se zabývalo minulostí.

Píše to německý server EurAktiv.

Dějiny německého východu a rozdělení země zajímají jen 38 % Němců, ukázal průzkum agentury Infratest Dimap provedený u příležitosti výročí. Mladší respondenti jsou však vnímavější a o dějinách své země by se toho chtělo dozvědět více až 58 % z nich.

Mladí Němci jsou také poměrně vzdělaní a 69 % jich ví, že Berlínská zeď padla 9. listopadu 1989. V bývalé NDR zná toto datum dokonce 81 % dotázaných.

Pokud jde o důvody pádu, obyvatelé východu i západu se shodují, že se tak stalo především zásluhou reforem tehdejšího sovětského prezidenta Michaila Gorbačova – uvedlo to 33 % lidí, zatímco dalších 22 % se domnívá, že příčinou byla špatná ekonomika východního Německa.

Čtěte také

Třetí nejčastější odpovědí, kterou uvedlo 16 % Němců, byla vlna východoněmeckých uprchlíků do Západního Německa.

Rozdíly v Německu však nejsou patrné jen v odpovědích na otázky průzkumu – dodnes existují mezi východní a západní částí. Podle šetření serveru Zeit Online panují značné rozdíly v příjmech, velikosti obdělávané zemědělské plochy, vlastnictví zbraní nebo počtu vozidel na 10.000 obyvatel.

Podle Eberharda Diepgena, bývalého starosty Berlína v letech 1984–1989, není ještě opětovné sloučení Německa dokončeno. Diepgen je přesvědčen, že vyrovnání a překonání rozdílů bude trvat nejméně dvě generace, uzavírá EurAktiv.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio