Nemá smysl vztahy s Čínou zbytečně eskalovat, jsem poslední, kdo by chtěl škodit českým firmám, říká senátor Kubera

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) na schůzce s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem odmítl čínskou kritiku za svou účast na recepci tchajwanského zastoupení v Praze. Zdůraznil, že Peking musí respektovat, že je Česko suverénní země a nemůže k němu přistupovat z pozice síly. „V tuto chvíli ale nebudeme zbytečně zvyšovat napětí,“ říká v rozhovoru s Tomášem Pancířem k původně plánované návštěvě Tchaj-wanu.

„Na Tchaj-wanu jsou volby, když volby vyhraje hodně protičínská strana, tak se vztahy mezi Tchaj-wanem a Čínou zhoršují, když naopak vyhraje mírnější strana, vztahy mezi Tchaj-wanem a Čínou se zmírňují a Čína není tak háklivá,“ vysvětluje s tím, že o jeho případné cestě na Tchaj-wan se rozhodne mimo jiné právě podle toho, jak tchajwanské volby dopadnou. 

Obavu z možné čínské reakce, která by po návštěvě Tchaj-wanu mohla následovat, mají podle Jaroslava Kubery i některé české firmy. „Nemá smysl vztahy mezi námi a Čínou zbytečně eskalovat. Jsem poslední, kdo by chtěl škodit českým firmám,“ říká, ale zároveň dodává: „Jsme suverénní stát a můžeme si suverénně rozhodovat. Definitivní rozhodnutí o možné cestě na Tchaj-wan padne v prosinci nebo v lednu.“

Korektní chování

Včerejší schůzka s čínským velvyslancem podle Jaroslava Kubery neměla žádné konkrétní závěry. Čínský velvyslanec podle předsedy Senátu prezentoval pozici Pekingu k otázce celistvosti Číny. „Pan velvyslanec se ke mně chová velmi korektně, například ruský velvyslanec se oproti němu chová velmi agresivně.“

Jak a kde se formuje naše zahraniční politika vůči Pekingu? A cítí Jaroslav Kubera nějaké tlaky ze strany prezidenta Zemana? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Související