Neléčené pylové alergie mohou být nebezpečné. Alergikům hrozí astma

Slunce, delší dny, více času na pobyt v přírodě, to je asi to, co máme na létě v našich zeměpisných šířkách nejraději. Ne však alergici. Rozkvetlé louky pro ně nejsou romantickou představou, ale místy, kterým je lepší se vyhnout.

V jakém ročním období se cítí alergici nejhůř, je to na jaře, nebo právě v létě? Na tuto otázku odpovídá alergoložka, imunoložka MUDr. Martina Grimová: „Dříve se pylová alergie označovala laicky jako senná rýma a pacienti měli problémy hlavně v létě při sušení sena, ale je pravdou, že v posledních letech se objevují problémy, které souvisejí na jaře s pyly a kvetoucími stromy. Pokud je ale suché léto, pylů v ovzduší je hodně a alergici mají potíže i v létě.“

Nebezpečné mohou být neléčené alergie. „Je třeba pravidelně navštěvovat lékaře, i když se nám daří alergii medikamentózně zvládat, a čas od času podstoupit spirometrii, aby se včas zachytil nástup astmatu,“ varuje MUDR. Martina Grimmová. „Dnes už jsou protialergické léky volně prodejné, takže lidé to často podceňují. Navíc pylové alergie jsou často křížené např, s alergií na potraviny, ani tyto příznaky není radno podceňovat,“ dodává.

V létě se mohou objevit i alergické reakce na hmyzí bodnutí. Tomu se dá nejlépe zabránit tak, že hned po bodnutí místo ledujete a aplikujete lokálně antihistaminika a v případě extrémní reakce navštívíte lékaře.

Poslechněte si víc ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Lenka Šipošová a Český rozhlas Sever!

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio