Nekorunovaná královna

12. říjen 2011

V letošním roce uplyne 800 let od narození Anežky Přemyslovny. Princezny, která ustoupila z politické scény a rozhodla se žít mezi nejpotřebnějšími. Přesto si svou autoritou a prací vydobyla už během svého života obrovskou úctu.

Sv. Anežka se vzdala majetků a odevzdala se víře. Všechny své síly věnovala potřebným a založila první síť sociální služby u nás. Své schopnosti zaměřila nejen na vybudování velkolepého kláštera a špitálu, ale současně příznivě ovlivňovala také politické dění. Stála u zrodu nové epochy, která měnila postavení ženy. Všechny tyto Anežčiny tváře připomene od 25. listopadu 2011 do 25. března 2012 výstava Sv. Anežka – princezna a řeholnice.

Arcibiskupství pražské spojilo síly s Národní galerií a za podpory dalších institucí připravilo rozsáhlý projekt podpořený přednáškami i komentovanými prohlídkami, který návštěvníky provede Anežským klášterem v Praze. Detaily ze zákulisí příprav prozradil Adrianě Krobové jeden z autorů expozice P. Mgr. Vladimír Kelnar z Arcibiskupství pražského.

Výstava návštěvníky neprovede pouze životem sv. Anežky, ale také samotným klášterem na Starém Městě. Exponáty budou vystaveny v prostorách bývalých kostelů Nejsv. Salvátora a sv. Františka, dále v kapitulní síni, bývalém refektáři a křížové chodbě kláštera.

Sv. Anežka zde bude představena jako královská dcera, kterou o ruku žádal sám císař. Žena, která usilovala o smír v rodině i celé naší zemi. Prostor bude patřit Anežčiným charitativním službám i výjimečnému poslání ve výtvarném umění. Prezentována budou také díla rané gotiky 13. století dvorního i městského okruhu a církevní památky, zvláště související se životem řádů v první polovině 13. století. Pozornost získá také působení Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou, který nejen šířil úctu ke své zakladatelce, ale zároveň patřil k zadavatelům hodnotných uměleckých děl.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.