Několik stovek tašek a krabic s jídlem i oblečením darovali do sbírky pro uprchlíky z Ukrajiny lidé v Mnichovicích u Prahy

5. březen 2022 14:06

V Česku dál pokračují humanitární sbírky pro uprchlíky z Ukrajiny. Jednu dnes dopoledne pořádala i Farní charita v Mnichovicích u Prahy. Lidé tam během dvou hodin darovali několik stovek tašek a krabic plných oblečení, drogerie nebo třeba trvanlivého jídla. Mezi přinesenými věcmi nechyběly ani hračky pro děti nebo třeba výtvarné potřeby.

Tašky plné věci k hasičské zbojnici přinášeli místní, ale i lidé z okolních obcí. „Donesla jsem  nějaké věci do domácnosti, hrníčky a mám tady i ložní prádlo a ručníky," říká Hanka, jedna z příchozích.

Darované věci rovnou třídí dobrovolníci. „Začínáme od miminka, holky kluci, aby se nám to nepletlo. I dospělí, pak je tady drogerie ta se taky musí rozdělit," vysvětlují svůj systém práce.

Prostor před místní hasičskou zbrojnicí se zaplnil během několika minut. Jsou tady desítky krabic, pytlů i tašek s oblečením, drogerií, hračkami i jídlem.

Několik stovek tašek a krabic plných oblečení a trvanlivého jídla darovali do sbírky pro uprchlíky z Ukrajiny lidé v Mnichovicích u Prahy

„Nečekala jsem, že budou darovat tolik. Že pojedou i z jiných vesnic, takže mě to překvapilo," říká ředitelka Farní charity Mnichovice Lucie Procházková. Darované věci teď pomůžou uprchlíkům, kteří sem míří z Ukrajiny a budou tady nebo v okolí ubytovaní.

"Objevily se prosby, nemáte nějaké oblečení, zítra ráno mi přijede rodina, tak abychom pro ně něco měli. Z toho důvodu jsme to začali dělat,“ dodává.

Farní charita teď bude pro uprchlíky připravovat balíčky. Věci si pak budou moct vybrat i na tradičním bazárku na náměstí, který bude fungovat jako výdej pro potřebné.

autoři: Markéta Šulejová , Von
Spustit audio