Nejvýkonnější solární elektrárny na světě

30. prosinec 2014

Koncem loňského roku zahájila činnost nejvýkonnější solární termální elektrárna na světě - Ivanpah Solar Power Facility, která se nachází v Mohavské poušti v Kalifornii. Letos v listopadu ji však svým výkonem 550 MW zastínila rovněž kalifornská fotovoltaická solární elektrárna Topaz Solar Farm.

Solární termální elektrárna Ivanpah obsahuje přes 170 tisíc pohyblivých soustav - heliostatů, které stále sledují polohu Slunce na obloze. Každý z nich nese dvojici zrcadel, jejichž úkolem je stále odrážet sluneční záření do jedné ze tří 140 metrů vysokých slunečních věží, kde probíhá intenzivní ohřev vody. Voda se zde mění v páru, jež pak pohání turbíny. Nominální (špičkový) výkon celé soustavy, která se rozkládá na ploše 3500 akrů, činí 392 megawattů, což představuje asi 1% kalifornské energetické produkce. Tento výkon postačí na dodávky elektřiny pro asi 140 tisíc domů.

Nejvýkonnější solární termální elektrárna na světě - Ivanpah Solar Power Facility

Činnost elektrárny Ivanpah umožňuje při špičkovém výkonu eliminaci asi 400 tisíc tun uhlíkatých emisí ročně, ve srovnání s činností tepelné elektrárny o stejném výkonu. Objem těchto emisí je zároveň ekvivalentní situaci, kdy na silnice po celý rok nevyjede 72 tisíc aut. Reálná čísla však ukazují, že elektrárna Ivanpah momentálně dodává jen asi polovinu celkové roční sumy elektrické energie, než by odpovídalo jejímu špičkovému výkonu. Provozovatel elektrárny vyhlásil, že této mety bude dosaženo pomocí optimalizace funkce elektrárny někdy v roce 2018.

Dalším problémem elektrárny Ivanpah je její negativní vliv na místní přírodní biotopy. Konkrétně je zde kvůli provozu elektrárny měsíčně zabito přes 100 ptáků (pesimistický odhad se pohybuje až kolem čísla 2000), kteří se buď srazí s některou z centrálních slunečních věží nebo jsou popáleni v prostoru zvýšené hustoty toku slunečního záření, směrovaného spoustou zrcadel do velmi malého místa. Teplota tu může přesáhnout 500 stupňů Celsia. Odborníci se nyní zabývají způsoby, jak lze ptáky z pro ně nebezpečného místa odehnat. Na druhou stranu, pro porovnání - jen kočky ve Spojených Státech zabijí před miliardu ptáků ročně.

Podobné problémy však nemá fotovoltaická solární elektrárna Topaz, se špičkovým výkonem 550 megawattů, která se nachází v oblasti San Luis Obispo County v Kalifornii. Její ekologický přínos je podobný, ale její technologie je založena na progresivních tenkovrstvých solárních článcích na bázi teluridu kadmia (CdTe). V této elektrárně je celkem zapojeno asi 9 milionů fotovoltaických panelů.

Nejvýkonnější solární termální elektrárna na světě - Ivanpah Solar Power Facility

Pro zajímavost, v plánu je už stavba obří fotovoltaické elektrárny v indickém státě Rádžastán, která má vyrábět špičkový energetický nominální výkon 4 gigawatty.

Zdroje: Phys.Org 1, Phys.Org 2, Gizmodo, Popular Science, Scientific American, Huffington Post, IEEE Spectrum 1, IEEE Spectrum 2, Yahoo News, ExtremeTech, Weather.com

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio