Nejvýkonnější plovoucí solární elektrárny na světě

17. březen 2016

Ve Velké Británii a Japonsku začnou brzy pracovat poměrně rozsáhlé solární elektrárny, jejichž fotovoltaické panely budou rozloženy na vodě. Zatím sice ani náhodou nepřekonají výkony velkých solárních elektráren, které se rozkládají na souši, zejména v poušti, avšak umístění panelů na vodu je minimálně lepší varianta než případný zábor cenné zemědělské půdy.

Výhodné bude zejména umístění plovoucích solárních elektráren na hladinách vodních nádrží, spojených s hydroelektrárnami. Dodávka solární energie pak může vhodně doplňovat energii, produkovanou vodními turbínami, v rámci jedné infrastruktury. Plovoucí solární elektrárna má ještě jeden pozitivní vliv – vodní nádrž, pokrytá solárními panely, je relativně dobře chráněna před odpařováním vody. Přirozený výpar z takové vodní hladiny je o třetinu až polovinu menší než u plochy nepokryté.

V Japonsku je nyní ve výstavbě plovoucí solární elektrárna, která bude mít plochu 18 fotbalových hřišť a bude dodávat elektrickou energii pro asi 5000 domácností. Bude umístěna na přehradě Yamakura a její instalovaný výkon bude činit 13.7 Megawattů.

Její vybudování si vzala za úkol firma Kyocera, přičemž stavba bude dokončena na jaře roku 2018. Na konci výstavby bude na vodní ploše rozmístěno 51 tisíc fotovoltaických panelů, které dohromady pokryjí 180 000 čtverečních metrů (44.5 akrů) plochy.

Čtěte také

Plovoucí solární elektrárna by měla být odolná vůči tajfunům a její materiál je odolný vůči korozi a slunečnímu ultrafialovému záření. Přitom by nemělo dojít ke zhoršení kvality vody v přehradě. Firma Kyocera spolupracuje v tomto oboru s inženýry renomované francouzské firmy Ciel et Terre a chce v Japonsku později vybudovat další plovoucí elektrárny tohoto typu.

V Británii má být již během března tohoto roku (2016) dokončena další plovoucí solární elektrárna, se zhruba polovičním instalovaným elektrickým výkonem (6.3 Megawattů) a s cenou výstavby asi 6 milionů liber. 23 tisíc jejích fotovoltaických panelů bude umístěno na 6% plochy hladiny umělého Vodního rezervoáru královny Alžběty II ve Walton-on-Thames, nedaleko Londýna a letiště Heathrow v hrabství Surrey.

Tato elektrárna zabezpečí dodávku elektrické energie pro 1800 domů a soustavu místních čističek vody. Na její výstavbě se podílely firmy Ennoviga Solar a Lightsource Renewable Energy. Podobná plovoucí solární elektrárna s ještě polovičním instalovaným výkonem nedávno začala fungovat nedaleko Manchesteru.

V Brazílii nyní dokonce existuje velmi ambiciozní projekt na potenciální výstavbu obří plovoucí solární elektrárny s finálním výkonem 350 Megawattů, pro pokrytí spotřeby více než 500 tisíc brazilských domácností. Měla by vzniknout na hladině vodní nádrže hydroelektrárny Balbina v Amazonské oblasti.

Zdroje: Guardian, Kyocera, Phys.Org, TechXplore 1, TechXplore 2, Futurism, ScienceAlert 1, ScienceAlert 2, Popular Science, Inhabitat, Clean Technica, United Utilities

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.