Nejvíc nemocných s covid-19 mají Britové v nejchudších částech země, píše The Guardian

18. únor 2021

V nejchudších oblastech Anglie je velký počet nemocných s covidem-19. Plyne to z interní studie britské vlády, kterou získal britský The Guardian. Článek popisuje problémy Britů, kteří kvůli své tíživé ekonomické situaci nedodržují karanténu nebo izolaci.

Neveřejná  zpráva britského kabinetu uvádí, že počty nakažených jsou vysoké právě v oblastech, kde lidé dostávají nízké mzdy a bydlí v nevhodných prostorách. V nejchudších komunitách navíc selhává testování a trasování. Tamní obyvatelé méně často odcházejí do karantény nebo izolace. A to proto, že by přišli o finanční příjmy. 

Čtěte také

 

Problémy jsou podle Guardianu například ve městech Blackburnu nebo Leicester. Britská vládní studie zjistila, že lidé tam neuspěli se žádostmi o finanční pomoc. A právě proto nedokážou plnit požadavky nařízené karantény. 

List píše, že zpráva vytváří tlak ministry, aby zlepšili vládní podporu pro miliony lidí. Podle odhadu Dido Hardingové z Národní zdravotní služby NHS, která řídí dohled nad trasováním, vůbec nedodržuje protipandemická opatření nejméně 20 tisíc Britů. To pochopitelně přispívá k šíření viru. 

Guardian zjistil, že někteří vysoce postavení představitelé Konzervativní strany považují za nedostatečný současný balíček pomoci lidem ohroženým pandemii ve výši 500 liber (v přepočtu necelých 15 tisíc korun). Je totiž k dispozici pouze omezenému počtu osob s nízkými příjmy. Zmínění politici to považují za selhání vlády. 

V lednu deník odhalil, že ministři uvažovali o příspěvku všem obyvatelům Anglie s pozitivními testy na Covid-19. Důvodem mělo být motivovat je k dodržování karantény. Žádná změna ale nepřišla, poznamenává list.

Lukašenko vs. opozice

Lídr běloruské opozice Viktar Babaryka je už několik měsíců za mřížemi. Přesto ho režim Alexandra Lukašenka dál považuje za svého soupeře. Ve středu Babaryka stanul před soudem, kterému se věnuje evropské vydání serveru Politico.  

Čtěte také

Hlavní představitel opozice je souzen, zatímco Lukašenko pokračuje ve svých represích, píše Politico. Upozorňuje, že Babaryka ve zmanipulovaných prezidentských volbách nedostal šanci. Dlouholetý prezident Lukašenko tak měl opět cestu ke zvolení volnou.

Ve středu navíc v Minsku začalo slyšení kvůli údajnému praní peněz a úplatkářství, ve kterém měl - ovšem podle verze režimu - Viktar Babaryka hrát ústřední roli. Pokud ho soud uzná vinným, skončí na 15 let ve vězení. Podle nejvyššího běloruského vedení jde o spravedlivý proces. Ochránci lidských práv naopak prohlašují opozičníka za politického vězně. 

Autor článku ze serveru Politico míní, že soud s Viktarem Babarykou je v Bělorusku součástí systematické a rozsáhlé kampaně Lukašenkova režimu proti opozici. Prezident chce udržet své hlavní politické soupeře za mřížemi.

Dál připomíná, že během prezidentské kampaně někdejší bankéř Babaryka shromáždil více než 430 tisíc podpisů. A to je výrazně víc, než musel. Vytvořil tím také rekord mezi všemi kandidáty opozice od roku 1994, kdy Lukašenko poprvé získal moc. V průzkumech veřejného mínění si dokonce vedl tak dobře, že vláda zablokovala online průzkumy, které vycházely v jeho prospěch, dodává server Politico.

Jak dopadne souboj v OSN?

Asijský deník South China Morning Post se zabývá možnostmi spolupráce Číny a Spojených států v Radě bezpečnosti OSN. Británie apeluje na obě velmoci, aby se společně zasadily o efektivní distribuci vakcín proti koronaviru.  

Čtěte také

Britský ministr zahraničí Dominic Raab varoval, že 160 milionům lidí hrozí, že přijdou o očkování právě kvůli soupeření obou velmocí.

Británie tlačí na rychlé přijetí návrhu rezoluce, která by měla distribuci ulehčit a tak zachraňovat lidské životy. Kauzu deník označuje za klíčový test spolupráce mezi Čínou a administrativou nového amerického prezidenta Joea Bidena v OSN. 

List South China Morning Post připomíná, že Radě bezpečnosti OSN trvalo déle než tři měsíce, než podpořila výzvu generálního tajemníka Antónia Guterrese, která směřuje právě k účinné distribuci vakcín. Důvodem byly právě americko-čínské spory.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku, který četli Martina Mašková a Jan Burda.

autoři: Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související