Největší výletní loď světa se vydala na svou první plavbu

Po třech letech konstrukčních prací vyplula na moře největší výletní loď světa. Impozantní plavidlo s názvem Symphony of the Seas, tedy Symfonie moří, vyrazilo z katalánské Barcelony a zamířilo na svou první plavbu Středomořím. Ale ohromující velikost není její jedinou chloubou, uvádí portál americké stanice CNN.

Obří výletní loď dokáže se svou délkou 360 metrů přepravit téměř 9 tisíc lidí, přičemž 6 680 míst je vyhrazeno pro cestující, zbytek osazenstva tvoří posádka a početný personál. Na palubě najdeme celkem 22 restaurací, 24 bazénů a 2 759 kajut. Kromě své velikosti se plavidlo může pochlubit i dalšími rekordy svého druhu.

Nejvyšší tobogán nad hladinou, nejrychlejší internet na moři

Konkrétně disponuje nejvyšším tobogánem, jaký se kdy na moře dostal, rovněž nejrychlejším internetem v podmínkách lodní plavby a větším počtem uměleckých děl, než kolik má pařížský Louvre dohromady obrazů.

„Nabízíme odpočinek a zábavu pro všechny, od rodin s dětmi až pro klienty všech věkových kategorií,“ láká na palubu Balwin Yeung. Tento obchodní a marketingový ředitel vlastníka lodi, společnosti Royal Caribbean , rovněž přiznává, že i on byl velikostí lodi zprvu ohromený. „Nejsilnější vzpomínkou pro mě bylo, když jsem ji poprvé uviděl – jak obrovská a impozantní je. Spatříte ji prakticky ihned, jakmile vystoupíte na letišti v Barceloně. Kotviště je totiž od něho velmi blízko,“ podotkl pro CNN.

A upřesnil, že osm z deseti největších lodí světa vyrobila právě společnost Royal Caribbea. Ale Symphony of the Seas jakoby se vymykala všem měřítkům. Podle americké stanice se dokonce nabízí otázka, jestli plavidlo nebude příliš zahlceno masou cestujících a všemi vymoženostmi, které se jim nabízejí.

Loď-budova

Ředitel Yeung pochybnosti vyvrací. Loď má osmnáct palub a ze všeho nejvíc vlastně připomíná mohutnou budovu. Funguje tady 24 výtahů a důmyslně koncipované prostory, kde prý každý najde co je mu libo. Ať už jde třeba o solária, lázeňský komplex, běžeckou dráhu, horolezecké stěny či vodní park s rozměrnými bazény. Například centrální odpočinkovou zónu pak zdobí na 20 tisíc tropických rostlin, jsou tady kavárničky a vinárny.

Loď teď bude brázdit vlny Středomoří po celé léto. Na trase přes Barcelonu, Mallorcu a španělské pobřeží až do Itálie. Tam na cestující čekají zastávky ve Florencii, Pise, Římě a Neapoli. S podzimem se Symphony of the Seas přemístí na domácí základnu do Miami na Floridě, odkud se budou podnikat plavby po Karibiku s návštěvami tamních ostrovů.

A právě tady mnozí ochránci přírody a odpůrci stále bezohlednějšího turistického průmyslu vidí problém. Vadí jim, že obrovská výletní plavidla a jejich klienti rozvracejí život místních komunit a křehkou ekologickou rovnováhu.

I zde ale ředitel Yeung obavy rozptyluje. A ujišťuje o tom, že největší výletní loď světa, podobně jako další obří plavidla, se drží osvědčených tras. Míří tak prý jen do destinací, kde se nachází dostatečná infrastruktura pro zvládnutí tak masivního přílivu cestujících, dočteme se na stránkách stanice CNN.

autor: smi
Spustit audio