Největší sjezd geeků: Potter, trekkies & poníci

8. červenec 2013

„Nevysvětluj. Spoluconaři to nepotřebují a ti ostatní to stejně asi nepochopí.“ Tak popisuje zážitky z Festivalu fantazie jedna z pravidelných účastnic. Popsat tuhle největší sci-fi akci u nás je obtížné, a pokud byste atmosféru festivalu chtěli nasát jen z fotek, zaručeně vám bude připadat, že se musí jednat o sjezd bláznů a šílenců, kteří celý den pobíhají po Chotěboři převlečení za rytíře Jedi nebo za posádku vesmírné lodi Enterprise.

Ve skutečnosti je ale tenhle festival mnohem „normálnější“, než jak by se na první pohled mohlo zdát. Většina lidí je tady oblečena do úplně obyčejných triček a kraťasů, v kostýmech tady po celou dobu chodí jen pár skalních nadšenců. Kromě bojovné elfky jsme narazili třeba na růžového poníka z animovaného seriálu My Little Pony nebo na slečnu převlečenou za Harryho Pottera.

Největší festival sci-fi a fantasy u nás začínal v polovině 90. let jako amatérská akce, kterou organizovalo pár nadšenců pro své stejně smýšlející kamarády. Dneska se na Festival fantazie sjíždí stovky lidí z celé republiky a akce se natáhla na deset dní.

Hlavní tematické linie festivalu zůstávají ale celých osmnáct let stejné. Pořád nejvíc táhne klasika – Star Trek, Star Wars a Pán prstenů. Zájem o svět Harryho Pottera, který měl před lety raketový nástup, už, zdá se, trochu opadá. Noví fanoušci naopak přibývají u seriálu Hra o trůny nebo právě u série My Little Pony.

02921893.jpeg

Možná si říkáte, co se dá deset dní od rána do večera řešit na jednom seriálu. Prý všechno. Na přednáškách se rozebírají třeba osobní vazby jednotlivých postav, a to i ty, které jsou na první pohled skryté. Jedna z letošních přednášek se například zabývala možnými lesbickými vztahy poníků My Little Pony. V případě, že má film nebo seriál knižní předlohu, jsou jeho příznivci schopní hodiny náruživě diskutovat o tom, jestli je lepší kniha nebo film a jakou část knihy by případně filmaři měli nebo neměli použít.

Kromě těchto lehčích témat se ale v Chotěboři diskutuje i na hodně odborné rovině. Partnerem festivalu je totiž Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. Na programu se tak ocitly přednášky o tom, jak stvořit virtuálního člověka, jak cestovat vesmírem ke vzdáleným hvězdám anebo jak po fyzikální stránce objasnit fungování stroje času. Na chotěbořském festivalu se díky této spolupráci mísí čistě vědecká, zábavná a ryze bulvární témata, aniž by to někomu z účastníků vadilo. Naopak – s trochou nadsázky se dá říct, že diskuse o vztazích kreslených poníků se tady bere stejně vážně jako kvantová fyzika.

Tolerance a respekt jsou tady všudypřítomné a pocítíte je, i když na festivalu tak jako my strávíte jen pár hodin. Nikdo tady nikomu nevnucuje, že jeho linie by byla lepší nebo hodnotnější než jiná, a nikdo z účastníků se vám za rohem neposmívá, že chodíte po městě v růžovém overalu a s růžovou hřívou na hlavě. Většina lidí přiznává, že rozhodně nejsou nějakými ortodoxními vyznavači jen té své věci. Běžné je, že někdo, kdo má rád Star Wars, si zajde třeba i na přednášku o bollywoodských filmech nebo na lekci historického šermu.

02921903.jpeg

Může se zdát, že to všechno vypadá růžovější než poníci a skoro jako sci-fi, ale takový dojem na nás jako na chvilkové návštěvníky a outsidery ve světě geeků tahle akce zanechala. Možná nakonec příští rok nasadíme elfí zbroj i my!

V pořadu S mikrofonem na točenou jsme kromě ředitele festivalu jsme vyzpovídali taky nejstaršího fanouška Star Treku u nás, nebo účastníka cosplay – kostýmové hry, což je něco jako karneval, který letos šel za Laru Croft.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.