Největší problém kauzy H-System? Soudy se v rozhodnutích diametrálně odlišují, říká Jan Kněžínek

Nejvyšší soud v kauze H-Systém nařídil současným obyvatelům domů, aby se do měsíce vystěhovali. Takové rozhodnutí je podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka vyvrcholením dlouhodobého procesu, který se v kauze odvíjí. Mohl by stát odškodnit podvedené klienty H-Systemu?

„Respektuji, že ti, kteří se cítí dotčeni, se obrátí na Ústavní soud. Ten rozhodne, jestli došlo k zásahu do jejich základních práv a svobod,“ vysvětluje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Připomíná zároveň, že rozsudek se týká několika desítek poškozených, ale věřitelů, kteří musejí být uspokojování stejně spravedlivým způsobem, je mnohem více. „Nejproblematičtější mi na tom přijde to, že se natolik diametrálně odlišují rozsudky soudů v jednotlivých stupních,“ vyzdvihuje.

Čtěte takéPrezident se kvůli kauze H-System setká s předsedy Ústavního i Nejvyššího soudu

Účastníci sporu podle něj nejsou schopni spolu jednat, a právě smyslem intervence Andreje Babiše do celého případu není ovlivňovat výsledek konkurzního řízení, ale o tom, aby si lidé byli schopni sednout k jednacímu stolu.

„Podstata sporu mezi nimi nespočívá v tom, jestli jim mají domy zůstat nebo jestli mají mít možnost v nich dále bydlet, ale jde o to, kolik je to bude stát,“ říká.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio