Největší elektrotechnická událost střední Evropy, veletrh Amper

21. březen 2016
Trendy

605 vystavovatelů z 23 zemí světa se zúčastnilo v pořadí již 24. ročníku, který proběhl minulý týden na brněnském výstavišti. Kromě tradičního programu byla pro návštěvníky připravena hned celá řada novinek.

Jednou z programových sekcí byl letos i Amper Start-up s inovativními a začínajícími produkty, mezi kterými nechyběl přístroj pro průmyslovou rentgenovou defektoskopii nebo outdoorový automatický video-data projektor. Celkem se představilo 8 firem. Mezi nimi i česká společnost Galavito se svým inovativním hřejícím stolkem.

„Našim produktem je heating table, stolek s infrazářičem, který hřeje od nohou. Je zejména pro restaurace, kavárny a bary, kde hřeje lidi, kteří sedí na terasách a předzahrádkách. Je na elektřinu, takže je to efektivnější a úspornější než jiné zářiče,“ říká ředitel produkce firmy, Milan Hnátek. Uvádí, že v průměru přidá uživateli příjemných 10 stupňů.

Hřející stolek - Heating Table - Galavito

Princip je postavený na infrazáření, které skrze infratrubice ohřívá pouze objekty – tedy lidi nebo například vlastní stůl, nikoli však vzduch. Velmi praktické je také to, že technologie se dá aplikovat i na stávající stolky, případně lze systém přizpůsobit různému designu.

Ovladače na všechno

Kromě start-upů v hlavní hale vystavovatelé prezentovali produkty z elektrotechniky, elektroniky, komunikace, osvětlení, zabezpečení a automatizace. A právě v poslední zmíněné kategorii představila společnost ABB svou novinku – domovní automatizaci free@ home.

„V rámci jednoho balíku můžete doma používat klasické funkce, vypínat a zapínat osvětlení. Kromě toho ale lze nastavovat světelné scény, stmívání osvětlení, ovládat LED osvětlení a vše lze kombinovat s tzv. door entry. Například můžete díky videotelefonu sledovat, kdy u vás někdo byl a vše se dá ovládat přes chytré telefony a tablety,“ popisuje ředitel výrobního závodu ABB, Petr Kovář a dodává v reportáži, že systém je například napojený na cloud, který údaje zpracovává.

Ovladač - Almeto

Free@home ale nebylo jediným produktem, který vsadil na snadné ovládání. Ovladač, který na veletrhu představila společnost Almeto, nabízí nejen jednoduchost, ale také šetrnost k životnímu prostředí, nepotřebuje totiž kabely ani baterie a dokonce na něm nenajdete ani tlačítka.


Co dalšího zajímavého představil veletrh? Poprvé si návštěvníci mohli prohlédnout ale i vyzkoušet například Toyotu Prius nebo plně elektrické americké motocykly Zero. K vidění byly ale i méně tradiční elektrické dopravní prostředky, jako například koloběžky, letadlo nebo první elektrický autobus.

20 vystavujících společností přihlásilo do letošního ročníku soutěže celkem 27 exponátů. O ocenění se ucházela také solární IP kamera společnosti ELETUR.

Získala ocenění? Nejen to se dozvíte ze zajímavé reportáže od Terezy Šťastné. Celý díl dnešních Trendů si poslechněte ze záznamu v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: , bar
Spustit audio