Největší český hřbitov založili krajané v Chicagu. Dodnes tam Češi jezdí pátrat po svých příbuzných

Největší český hřbitov nenajdete ani na pražských Olšanech ani nikde jinde v České republice. Prokazatelně největší je Český národní hřbitov v Chicagu, kde žije největší česká komunita ve Spojených státech. Jsou tam pohřbeni mimo jiné čeští účastníci občanské války nebo víc než dvě stě českých obětí tragédie výletní lodi Eastland.

Sebevrazi a utonulí lákají turisty. Na hřbitově bezejmenných se přemýšlí o smrti

Bezejmenní pak leží na hřbitově, který zná celý svět i díky romantickému filmu Před úsvitem. Herci Ethan Hawke a Julie Delpy se procházeli mezi náhrobky.

Každou první neděli po dušičkách se na okraji Vídně koná neobvyklá smuteční slavnost. Na takzvaném hřbitově bezejmenných se vzpomíná na oběti Dunaje, na lidi, kteří utonuli v jeho vodách a buď se nikdy nenašli, nebo jsou pochováni na malinkém hřbitově.

Hovorka, Šídlo, Čečka… Víc než 100 tisíc jmen najdeme na náhrobcích Českého národního hřbitova na severním předměstí Chicaga.

„Myslím, že při jednom sčítání to bylo 118 tisíc náhrobků,“ říká Chuck Michalek, který coby dobrovolník pomáhá s péčí o hřbitov, kde odpočívají i jeho předkové.

„Když jsem byl malý kluk, chodil jsem sem s rodiči a prarodiči každou neděli. Hřbitov byl tehdy plný – lidi sem nosili květiny, taky je tu pěstovali, dokonce i pikniky se tu pořádaly. Bylo to místo setkávání,“ vzpomíná.

Dnes tahle tradice skomírá, ale hřbitov je stále pro českou komunitu velmi důležitý. Za svými předky sem přijíždějí i lidé z Česka. Pokud jejich příbuzní odešli do Ameriky a žili v oblasti Chicaga, je velká šance, že jsou pohřbení právě tady.

Svobodomyslné pohřebiště

Vcházíme s Chuckem Michalkem do budovy hlavního kolumbária, které tvoří krematorium, malá kaple a úložiště uren.

„V roce 1877 odmítli jednu zdejší Češku pohřbít na katolickém hřbitově, protože se před smrtí nevyzpovídala. Vůdci české komunity v Chicagu a okolí proto rozhodli, že je potřeba založit vlastní hřbitov,“ přibližuje historii vzniku hřbitova Chuck, který je také členem zdejší dozorčí rady.

 „Byl otevřený všem, bez ohledu na vyznání nebo politické názory, i těm, kteří nevěřili v boha. To byl tehdy revoluční, demokratický princip a Češi tu byli považovaní za velmi svobodomyslné lidi, kteří prosazují hodnoty jako pravda, spravedlnost nebo přátelství.“

Kromě Čechů na zdejším hřbitově odpočívá také hodně Poláků, ale i Němci nebo několik Židů. A teď, když se česká komunita rozprchla, tu najdete nově i muslimskou nebo hinduistickou část hřbitova.

Slavný český rodák zemřel při atentátu a stal se symbolem amerického snu

02799025.jpeg

Jedním z našich nejznámějších krajanů se ve Spojených státech stal Antonín Čermák. V dobách prohibice, kdy byli na vzestupu gangsteři jako Al Capone, byl právě Čermák starostou Chicaga. Před týdnem tomu bylo 140 let, co se narodil v Kladně. Jako malý chlapec se s rodiči ocitl za velkou louží – v Novém světě. V Chicagu se pak prosadil i přes odpor establishmentu. Náš zpravodaj Vít Pohanka vypátral Čermákovu prapraneteř, která žije v Kalifornii.

Zavražděný starosta i prezidentova dcera

Nejvýznamnější osobností, která je pochovaná na českém národním hřbitově, je Antonín Čermák, někdejší starosta Chicaga zavražděný v roce 1933.

Chuck Michalek žertuje a říká, že nejdůležitějšími lidmi, kteří jsou zde pochovaní, jsou přece jeho matka a otec. Ale hned připouští, že pro českou komunitu je to nepochybně Čermák.

S českým národním hřbitovem je ovšem spojena ještě jedna význačná osobnost české historie. Za dob komunismu tu byla dočasně pohřbená Alice Masaryková. Její ostatky přesunuli do rodinné hrobky Masaryků v Lánech až po revoluci.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio