Nejtěžší chvíle? Když jedeme oznámit smrt vojáka, přiznává hlavní vojenský kaplan Knichal

6. prosinec 2022

„Asi každý kaplan má v životě těžké momenty, které prožívá individuálně. Pro mě byly ty nejtěžší chvíle, když přijíždíme k rodině, těm nejbližším, zemřelého vojáka. Oznámení je na veliteli, ale vždy je v doprovodu kaplana nebo psychologa. Právě tyto okamžiky byly pro mě vždy nejtěžší. Co v tu chvíli říct? Velitel oznámí, že voják zemřel při plnění služebních povinností a pak přijde úkol pro kaplana: umět ten moment sdílet,“ popisuje hlavní kaplan Armády ČR Jaroslav Knichal. 

„Umět sdílet ten moment, kdy si uvědomují, co se stalo. A mnozí to v ten okamžik nejsou schopni přijmout. Nějak se projevit a hledat ta správná slova, to je opravdu obtížné.“

„Druhým nejtěžším okamžikem vždy bylo, když jsem mluvil na letištní ploše poté, co přistály ostatky zemřelých vojáků,“ doplňuje.

Snažíme se vnímat vojáka jako lidskou bytost bez rozdílu víry a přesvědčení.
Jaroslav Knichal

Existuje nepsané pravidlo, podle kterého vojenský kaplan nikdy nemluví o věcech víry jako první. „Snažíme se, aby to tak bylo. Ale kdybychom šli úplně do důsledku, tak už jen ta přítomnost kaplana je jakési svědectví. Snažíme se vnímat vojáka jako lidskou bytost bez rozdílu jeho víry, přesvědčení,“ přitaká Knichal.

Čtěte také

Vojenský kaplan není mezi vojáky na misích jako propagátor víry, který by snad měl někoho pro víru získávat. „Jednoznačně to tak v naší armádě je,“ potvrzuje.

„Naše duchovní služba je jedinečná – alespoň v zemích NATO. Protože nejsme rozděleni na katolickou nebo protestantskou víru, ale je to jedna velká skupina složená v tuto chvíli z 11 křesťanských církví. Skupina vojenských kaplanů se snaží vystupovat vůči vojákům postojem otevřenosti. Není tady žádná propaganda či politructví, jak jsme ho znali z dřívější doby, ale snažíme se to s vojáky sdílet a doprovázet je,“ uzavírá.

„Kdykoli vyjíždí kaplan s vojáky na zahraniční mise – nebo i u nás v armádě , tak se na prvním místě snaží získat důvěru lidí.“

Celé Hovory Petra Viziny najdete v audiozáznamu.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související