Nejstarší kolo je na Ukrajině

27. duben 2007

Ukrajinští vědci se domnívají, že nejstarší kolo, které se na světě dochovalo a které bylo vyrobeno před 4500 let, se nachází v Oděse.

Kolo bylo objeveno při vykopávkách v Oděse už před 39 lety a až dosud leželo zasunuté v depozitáři oděského archeologického muzea. Jeho pracovníci se nedávno rozhodli, že zpětně překontrolují muzejní fondy pomocí nejmodernějších metod včetně radiouhlíkové analýzy. Právě ta určila skutečné stáří exponátu.

Jak řekl archeolog Sergej Ochotnikov, který nález objevil a odkryl, kolo z dubu nebo břízy, jehož průměr je 50 cm, leželo v hrobě z období hlubinné kultury. Tak nazývají archeologové kmeny, které žili ve stepní a lesostepní oblasti východní Evropy v době bronzové.

Lidé hlubinné kultury věřili, že zesnulí se přemístí do záhrobního světa a tam cestují, proto je pohřbívali společně s povozy. V hrobě byla objevena ještě další dvě kola, ta se však nepodařilo vyzvednout, protože se během manipulace zcela rozpadla.

Zachovalé kolo bude teď zaneseno do světových archeologických katalogů jako nejstarší exponát. Informuje o tom server Podrobnosti.ua.

Tuto a další aktuality můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který má premiéru 27. 4. 2007.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.