Nejstarší důkaz o kakau v Severní Americe

23. leden 2013
Monitor

Archeologové objevili nejstarší důkaz o konzumaci kakaa v Severní Americe. Jsou jím misky z 8. století, které pocházejí z Utahu.

Nápoje připravené z plodů kakaovníku pravého (Theobroma cacao) si spojujeme především s mezoamerickými kulturami. Čokoládu však pili i původní obyvatelé Severní Ameriky. Zatím nejstarší důkaz pochází z naleziště Alkali Ridge v jihovýchodním Utahu, které pochází z 8. století našeho letopočtu. Zdejší obyvatelé byli zemědělci, kteří pěstovali kukuřici a žili v pueblech. Zanechali po sobě i keramické džbánky a mělké misky, které pocházejí asi z roku 770. Chemická analýza nyní odhalila, že toto nádobí obsahuje stopy kofeinu a teobrominu. Obě látky se vyskytují v kakau.

Naznačuje to, že už v 8. století se plody kakovníku, který roste pouze v tropech, dovážely na tisícikilometrové vzdálenosti. Spojení mezi obyvateli dnešního jihozápadu USA a Mezoamerikou dokládá i nález neobvykle dekorovaného džbánku, který se od místní keramiky nápadně odlišuje. Pití nápojů z kakaa bylo u mezoamerických kultur spojeno s náboženskými rituály. Obyvatelé Alkali Ridge je ale podle archeologů pili spíše pro jejich nutriční hodnotu.

Zdroj: Journal of Archeological Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.